Schade na aanrijden dier niet altijd gedekt

Overstekend wild (ANP)
Tussen half september en half oktober vinden de meeste aanrijdingen met wild plaats. Jaarlijks zijn er zo'n 5.500 van dergelijke ongelukkige confrontaties tussen auto en dier en daarbij staat niet altijd vast of de verzekeraar een schadebedrag uitkeert. Dat hangt ervan af wat voor soort verzekering je als automobilist hebt, maar ook om wat voor dier het gaat. Dat blijkt uit onderzoek van de website wegwijs.nl.

Een consument met een beperkt casco- of allriskverzekering is gedekt voor de schade na een aanrijding met een wild dier.

Met een WA-verzekering is de automobilist alleen verzekerd voor de schade die hij bij anderen veroorzaakt. En omdat er niemand eigenaar van een wild dier is, kan er ook niemand voor de schade aansprakelijk gesteld worden. Dan wordt het dus niet vergoed.

Voor aanrijdingen met huisdieren zoals katten en honden gelden andere regels, omdat die eigenaren hebben die de schade moeten vergoeden. De bezitter van het dier kan daarvoor zijn aansprakelijkheidsverzekering gebruiken.

Iemand met een beperkt casco- of allriskverzekering kan zijn schade direct bij de eigen autoverzekeraar melden. Die zal de schade dan weer verhalen op de eigenaar van het dier. Een automobilist met alleen een WA-verzekering moet de eigenaar zelf aansprakelijk stellen.

Iemand met een beperkt casco- of allriskverzekering kan zijn schade direct bij de eigen autoverzekeraar melden. Die zal de schade dan weer verhalen op de eigenaar van het dier. Een automobilist met alleen een WA-verzekering moet de eigenaar zelf aansprakelijk stellen.

Als de automobilist uitwijkt voor een dier en zelf tegen een boom rijdt, krijgt alleen een allrisk verzekerde een vergoeding. Verzekeraars vergoeden dat niet, omdat de bestuurder het ongeluk dan zelf heeft veroorzaakt.

De bestuurder moet een aanrijding met een dier altijd bij de politie melden. Ook moet hij zijn verzekeraar direct inlichten en een schadeformulier invullen. Foto's van de schade kunnen de verzekeraar helpen de schade goed te beoordelen.

Volgens de site levert een aanrijding met een groot dier gemiddeld ruim 1.900 euro schade op. Jaarlijks zouden er zo'n 5.500 aanrijdingen met overstekend wild zijn.

Zeker tijdens de bronsttijd van herten, tussen half september tot eind oktober, moeten automobilisten extra goed opletten. Herten rennen dan vaker de weg op.

Het vaakst worden konijnen aangereden, dat zijn er zo'n dertienduizend per jaar. Gevolgd door egels (12.500) en hazen (9.800). Daarnaast worden er 7.800 katten in een jaar aangereden. Een ongeluk met een ree komt jaarlijks vierduizend keer voor.

Lezersreacties (25) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.