Randstedelingen moeten vaker rijexamen doen

rijbewijs
Dat blijkt uit onderzoek van NU.nl naar de examencijfers van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

De rijscholen in de Randstadgemeenten met meer dan 100.000 inwoners hebben in 2012 een slagingspercentage van 41,8 procent, tegenover een landelijk slagingspercentage van 50,5 procent.

Rijscholen uit de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht hebben zelfs een percentage van 38,5 procent.

Volgens het CBR is de mentaliteit van de Randstedelingen de oorzaak van de lage slagingspercentages voor eerste examens. "Het is moeilijk te verklaren, maar wij hebben de indruk dat het komt doordat inwoners van de Randstad brutaler zijn dan de kandidaten uit de provinciale regio's. Die zijn vaak serieuzer en langer bezig met hun rijopleiding", aldus een woordvoerder.

Volgens de woordvoerder heeft het percentage niets te maken met de drukte op de weg in de Randstad. "Onze examens zijn zo gemaakt dat ze voor ieder gebied in Nederland dezelfde resultaten moeten opleveren."

Lees hier het volledige bericht

Lezersreacties (46) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.