RAI: 'Elektrische microvoertuigen binnen tien jaar de norm'
'Belangrijk dat er wetgevend kader komt'
Piepkleine elektrische voertuigjes hebben de toekomst. Althans, dat verwacht RAI Vereniging op basis van onderzoek. Binnen tien jaar zouden elektrische microvoertuigen in binnensteden de norm zijn, zo stelt de belangenbehartiger.
RAI Vereniging zegt op basis van onderzoek onder zijn leden en aanbieders van kleine elektrische vervoersmiddelen dat zogenoemde light electric vehicles (LEV's) het straatbeeld in binnensteden de komende jaren gaan veranderen. LEV's zijn elektrische 'microvoertuigen' die beduidend kleiner en milder gemotoriseerd zijn dan elektrische auto's of bedrijfswagens.
Volgens RAI Vereniging zijn de verwachtingen voor de Nederlandse markt 'hooggespannen', onder meer doordat tot 2030 dertig tot veertig Nederlandse gemeenten een zero-emissiezone invoeren, zo stelt de branchevereniging. Zo zou tien tot veertig procent van de bestelautoritten vervangen kunnen worden door kleine elektrische voertuigen in te zetten. RAI Vereniging verwacht dan ook vooral dat dergelijke elektrische microvoertuigen een grote rol gaan spelen 'voor de laatste binnenstedelijke kilometers'. Daarbij wordt verwacht dat buiten stadscentra kleine distributiecentra ontstaan van waaruit de voorraad per microvoertuig naar de stadscentra wordt overgebracht.
RAI Vereniging is van mening dat het belangrijk is dat er een wetgevend kader voor lichte elektrische voertuigen komt. “Er ontstaat een nieuwe branche, met nieuwe voertuigcategorieën, andere gebruikers, andere behoeften en uitdagingen”, zegt Frits van Bruggen, voorzitter van RAI Vereniging in een begeleidend schrijven. “Denk aan de technische eisen die gelden voor deze nieuwe voertuigen, maar ook aan de verkeersregels. Willen we deze voertuigen op de rijbaan? Of op het fietspad?” De Europese Unie werkt zelf aan regelgeving voor de inzet van elektrische microvoertuigen, maar het kan nog jaren duren voordat die regelgeving er daadwerkelijk is. Nederland werkt vooruitlopend daarop aan zijn eigen regels waarin zaken over verzekeringen, kentekenplaten en het wel of niet nodig hebben van een rijbewijs wordt vastgelegd.