Porsche wil officieel naar de beurs

Beursgang wordt voorbereid

Porsche

Het hoge woord is eruit: Porsche wil naar de beurs. De beursgang lag al een tijdje op tafel en nu is er (voorlopig) groen licht gegeven door zowel moederbedrijf Volkswagen Group als het bestuur van Porsche zelf.

Begin dit jaar kwam naar buiten dat Porsche overweegt om naar de beurs te gaan. Afgelopen zomer werd daarover al druk vergaderd door zowel Porsche als de Volkswagen Group en nu is de kogel door de kerk. Er word nu officieel ingezet op een beursgang voor het merk. Eind deze maand of begin oktober komt de 'intention to float' (ITF), waarmee de beursgang officieel kenbaar gemaakt wordt en vervolgens de interesse gepeild kan worden. Porsche gaat dan naar de beurs van Frankfurt en bij genoeg interesse moet eind dit jaar de beursgang voltooid zijn. In 2023 worden de aandelen voor het grote publiek beschikbaar.

Porsche wordt voor de beursgang verdeeld in 50 procent preferente aandelen en 50 procent gewone aandelen. 25 procent van de gewone aandelen (plus een los aandeel) gaat bij beursgang naar Porsche SE, de holding van de familie Porsche-Piëch. 25 procent van de preferente aandelen komt in handen van Volkswagen AG. De Volkswagen Group stelt dat 'de bestaande industriële en strategische samenwerking tussen Volkswagen AG en Porsche AG na de beursgang volledig worden voortgezet'.

Investeerders verwachten dat er met de beursgang tussen de €60 miljard en €85 miljard kan worden opgehaald, bericht Automotive News Europe. Het zou in dat geval één van de hoogste opbrengsten bij beursgang van een Duits bedrijf sinds 1999 kunnen worden. Toch zijn er ook zorgen, want de timing van de beursgang is mogelijk niet optimaal. De beurzen zijn immers al een aardige tijd in de greep van onzekerheden rond de energiecrisis en de spanningen tussen Rusland en Europa. Ook is er nog altijd recessievrees. De beursgang kan dan ook nog op losse schroeven komen te staan.

Lezersreacties (30) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.