Overleg met psychiaters na waarschuwing CBR

Overleg met psychiaters na waarschuwing CBR
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat met de branchevereniging van de psychiaters om de tafel om de tarieven te bespreken die psychiaters mogen rekenen voor het keuren van mensen voor hun rijbewijs. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) zei dat vrijdag voor de wekelijkse ministerraad.

Ze reageerde op een waarschuwing van het Centraal Bureau Rijvaardigheid. Volgens het CBR willen sommige psychiaters de keuringen niet meer doen omdat ze de vergoeding te laag vinden. Wachttijden voor keuringen lopen daardoor op.

Schippers kan zelf weinig doen aan de tariefsverlaging omdat de NZa een onafhankelijke instantie is die op basis van eigen onderzoek de tarieven vaststelt. "De tarieven moeten reëel zijn. Ik begreep dat ze nogal riant waren, maar of ze nu te laag zijn weet ik niet.'' Psychiaters en NZa moeten de kwestie samen oplossen, aldus Schippers. Volgens haar is het al lastig om genoeg psychiaters te vinden die de keuringen willen doen.

Minister Melanie Schultz (Infrastructuur) noemde het 'zonde' dat er strijd is over de psychiatertarieven. "We willen dat mensen snel gekeurd worden en niet te veel overlast ondervinden.'' Schultz hoopt dat de kwestie zo snel mogelijk wordt opgelost.

Het CBR verwijst jaarlijks zo'n 75.000 mensen naar een specialist voor een medische keuring, zoals een oogarts. Ongeveer 8000 mensen moeten worden gekeurd door een psychiater, onder meer door eerder alcoholgebruik (het merendeel), of wegens ADHD of autisme. De tarieven zijn vastgesteld door de NZa.

In een reactie zegt de NZa dat de tariefswijziging is ingegeven door de vele klachten die binnenkwamen over de kosten van de keuringen. "Mensen meldden dat ze 5 minuten binnen waren geweest, maar wel een rekening kregen van 300 euro'', aldus een woordvoerster. "We hebben nu een nieuw systeem uitgedacht met een lager tarief, waarbij we uitgaan van een keuringsgesprek van 15 minuten, 15 minuten voorbereidingstijd en nog tijd voor rapportage.'' Psychiaters kunnen eventueel nog extra geld in rekening brengen als het gesprek langer duurt, maar dat moeten ze wel duidelijk aangeven tijdens het keuringsgesprek.

Lezersreacties (18) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.