Opnieuw meer 17- dan 18-jarigen geslaagd voor rijbewijs

2toDrive blijft succesvol

Autorijles voor 16-jarigen | Foto: ANP

De afgelopen drie jaar slaagden opnieuw meer 17-jarigen dan 18-jarigen voor de eerste keer voor hun rijexamen. Dat blijkt uit CBR-cijfers die BNR heeft opgevraagd.

Sinds 2016 is het toegestaan om vanaf de leeftijd van 16 jaar en 6 maanden rijles te nemen. Examen doen kan vanaf het 17e levensjaar, waarna er tot de 18e verjaardag in het gezelschap van een registreerde begeleider moet worden gereden. Het succes is lastig te verklaren, zegt Hannah Hamans van 2toDrive, een overheidsproject dat jongeren wil stimuleren vroeg te beginnen met rijlessen. In 2017 waren het ook al de 17-jarigen die het vaakst in één keer met succes hun rijexamen aflegden.

In 2011 begon het experiment waarmee jongeren vanaf hun 17e rijexamen mogen doen, één van de maatregelen waarmee het toenmalige ministerie van Infrastructuur en Milieu het aantal ongelukken onder jonge en onervaren bestuurders wilde terugbrengen. In maart 2018 werd het project omgezet in wetgeving, want het lijkt een succes. Hamans denkt dat 17-jarigen mogelijk gemotiveerder zijn om de weg op te gaan, zij het dat dit onder begeleiding moet.

Op dit moment doen zo'n 287.000 jongeren mee aan het project.

Lezersreacties (9) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.