'Opbrengst oldtimers valt flink lager uit'

50 miljoen binnen, ministerie rekende op 121 miljoen

Good Vibrations oldtimer meeting
De opbrengst uit de belasting voor oldtimers levert de schatkist minder op dan waar aanvankelijk rekening mee werd gehouden door het ministerie van Financiën. Dat meldt Autobelangen maandag, een stichting die opkomt voor de belangen van oldtimer-eigenaren.

Sinds 2014 zijn de regels voor de wegenbelasting aangescherpt. Voor een auto van 25 jaar en ouder kan de belasting oplopen tot bijna 2.000 euro, tot en met 2013 waren oldtimers helemaal vrijgesteld van wegenbelasting.

Volgens Autobelangen is er in 2014 in totaal 50 miljoen euro aan belasting binnengekomen, terwijl het ministerie rekende op 121 miljoen euro. Op termijn verwacht het kabinet dat de belastingmaatregel structureel 137 miljoen euro zal opleveren.

Volgens een woordvoerder van Eric Wiebes, staatssecretaris van Financiën, betekent de lagere opbrengsten niet dat er nu ergens anders op de begroting geld moet worden opgehaald om het gat te dichten.

Indrukwekkend

Wiebes noemt de resultaten van het onderzoek in een reactie in het Financieele Dagblad "indrukwekkender dan de eerdere evaluatie van het ministerie van Financiën."

Maandag debatteert de Tweede Kamer met de staatssecretaris over de motorrijtuigenbelasting voor oldtimer.

Onlangs berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek dat het aantal oldtimers in Nederland flink is gedaald als gevolg van de aangescherpte belastingmaatregel.

Aan het begin van 2015 waren er bijna 300.000 personenauto's van 25 jaar of ouder, dat zijn er veertienduizend minder dan een jaar eerder. Tot 2013 steeg het aantal oldtimers nog. Vanaf 1 januari 2014 zijn alleen nog oldtimers van veertig jaar of ouder helemaal wegenbelastingvrij.

Lezersreacties (60) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.