Ook Oeganda wil een elektrische auto

Kiira EV
In Oeganda wordt de laatste hand gelegd aan het prototype van een elektrische stadsauto: De Kiira EV, een project dat door de nationale overheid wordt gefinancierd.

Terwijl in Kenia gewerkt wordt aan een extreem eenvoudige auto die Afrika op de kaart moet zetten – de Mobius – zit men in buurland Oeganda ook niet stil. Vanuit de hoofdstad Kampala bereikte ons het nieuws over de Kiira EV: een elektrische auto die wordt ontwikkeld op de Makerere University met een stevige kapitaalinjectie van de Oegandese overheid. Premier Yoweri Kaguta Museveni investeert de laatste jaren flink in technologie, en deze elektrische auto maakt daar onderdeel van uit.

Volgens de makers gaat het om een compacte tweezitter van exact drie meter lengte en zo'n 500 kilogram waarbij een 18 pk sterke elektromotor de voorwielen aandrijft, goed voor een topsnelheid van 60 km/h en een actieradius van 50 kilometer. Met die cijfers lijkt al te worden aangetoond dat de Kiira vooral geschikt is voor gebruik steden, en inderdaad: de elektrische auto zou voornamelijk drukbevolkte gebieden in een behoefte moeten gaan voorzien.

Volgens de projectleider is het prototype deze maand gereed en komt het met een carrosserie van kunststof, dat is opgebouwd rond aluminium chassis. Het merendeel van de onderdelen, inclusief de carrosserie en het aandrijfsysteem, zou lokaal kunnen worden gemaakt. De universiteit ontwikkelde al eerder een prototype voor een elektrische auto: de Vision 200, maar daar bleek nog voldoende aan te kunnen worden verbeterd.

Lezersreacties (45) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.