Officieel: GM stopt eind 2017 in Australië

Holden HSV Gen-F Maloo Clubsport
Het zat er eigenlijk al dik in, maar de kogel is nu daadwerkelijk door de kerk gejaagd. General Motors trekt Holden eind 2017 terug uit Australië.

General Motors is bezig met een enorm herstructureringsplan. Het Amerikaanse megaconcern trekt niet alleen Chevrolet terug uit Europa, ook Australië moet het met een merk minder doen. Eind 2017 is het over en uit met de productie van Holden in het enorme land.

Eerder al lazen we dat het niet waarschijnlijk was dat Holden lang overeind zou blijven. GM zou aanvankelijk in 2016 de stekker uit het van oorsprong Australische automerk trekken. Nu blijkt 2017 het jaar te zijn waarin Holden definitief rust krijgt.

De stap, waardoor volgens de officiële kanalen 2.900 en volgens de Australische media in total 13.000 werknemers bij dochter Holden hun baan verliezen, is een harde klap voor de autosector in het land. Eerder al kondigde Ford aan in 2016, na zo'n 90 jaar, te stoppen in Australië. Ook Toyota bekijkt de situatie in het land, waar de concerns veel last hebben van de dure dollar en hoge productiekosten. Mitsubishi vertrok al in 2008.

Volgens vakbonden staan, wanneer inclusief Toyota alle autofabrikanten Australië hebben verlaten, 50.000 banen op het spel. Dat is inclusief toeleveranciers. GM houdt overigens wel een verkoopnetwerk in de lucht. Of de export naar landen als Nieuw-Zeeland ook in stand blijft, is nog niet bekend.

GM neemt in het vierde kwartaal een last voor belastingen van 400 tot 600 miljoen dollar vanwege het stopzetten van de Australische activiteiten.

Lezersreacties (23) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.