'Nissan zet Ghosn af als voorzitter'

Kogel door de kerk?

Carlos Ghosn Renault-Nissan

De kogel lijkt door de kerk: Nissan zet de in opspraak geraakte voorzitter Carlos Ghosn buiten de deur. Dat meldt het Japanse televisiestation NHK. Het bestuur van Nissan is donderdag bijeen om over de situatie rond Ghosn te praten.

Ghosn werd eerder deze week in Japan opgepakt op verdenking van belastingfraude. Hij is naast voorzitter van Nissan ook topman van Renault en van de Frans-Japanse auto-alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi. De fraude kwam volgens Nissan aan het licht na een maandenlang intern onderzoek, dat was gestart op basis van een melding van een klokkenluider.

Naast gesjoemel met financiële gegevens wordt de 64-jarige Ghosn ook verdacht van misbruik van bedrijfsbezittingen. Naast Ghosn lijkt ook Nissan-directeur Greg Kelly te moeten vertrekken vanwege het overtreden van de regels.

Het besluit om Ghosn de laan uit te sturen werd naar verluidt unaniem genomen door het bestuur van Nissan. Overigens had Nissan niet lang na zijn arrestatie al aangegeven hem te willen ontslaan. Topman Hiroto Saikawa zou tijdelijk de functie van voorzitter bij het bedrijf van Ghosn overnemen.

Renault houdt voorlopig nog vast aan de Frans-Braziliaanse topman van Libanese afkomst. Het bedrijf liet dinsdag weten dat de taken van Ghosn tijdelijk zullen worden waargenomen door operationeel directeur Thierry Bolloré, die dezelfde bevoegdheden krijgt. Renault heeft om meer informatie van Nissan gevraagd over de zaak.

Lezersreacties (23) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.