Nieuwe kentekenplaten voor Portugal

Weg met die gele streep

Kentekenplaten Portugal

Portugal is begonnen aan een nieuwe kentekenreeks en past meteen het uiterlijk van z’n kentekenplaten aan. Wie deze zomer kentekens gaat spotten in de file naar het zuiden, moet dus goed opletten.

Het Portugese kentekensysteem lijkt verdacht veel op het Nederlandse. Net als bij ons zijn de kentekens gekoppeld aan de auto. Wat indeling betreft, lijkt de Portugese plaat sterk op de Nederlandse versie die tot 2008 werd gevoerd, waarbij steevast groepjes van twee letters of twee cijfers werden gehanteerd.

In Portugal is die opstelling nog niet uitgeput. Sinds 2005 wordt de opstelling twee cijfers - twee letters – twee cijfers (00-AA-00) gehanteerd, maar recentelijk is men overgestapt op de omgekeerde variant. De verwachting is dat men tot het einde van deze eeuw met de combinatie twee letters, twee cijfers en weer twee letters vooruitkan, daarbij geholpen door het feit dat er nu meer letters zijn toegestaan dan voorheen.

Het grootste visuele nieuws is echter niet de nieuwe combinatie, maar het vervallen van het gele streepje aan de rechterzijde van de plaat. Die baan vermeldt sinds z’n introductie in 1998 het jaar en de maand van de eerste toelating van het betreffende voertuig. Volgens Portugese media zorgt het gele streepje in andere Europese landen echter voor verwarring, onder meer doordat Duitsland voor tijdelijke kentekenplaten een soortgelijke gele baan hanteert. Daar is de vermelde datum echter een vervaldatum, zodat een Portugese plaat als ongeldig kan overkomen.

Minder herkenbaar

Uiteraard blijft de blauwe baan met daarin de bekende sterrencirkel van de EU en de letter ‘P’ wel intact. Daarmee lijkt de nieuwe plaat sterk op de serie die van 1992 tot 1998 werd gevoerd, maar de zwarte rand van die oude platen ontbreekt op de nieuwe. Ook de koppeltekens zijn verdwenen, terwijl de letters en cijfers net even groter werden. Het weghalen van de gele baan maakt de Portugese platen minder onderscheidend, omdat onder meer ook Spanje, Duitsland en Polen witte platen met zwarte tekens en één blauwe baan voeren.

Opvallend detail: zowel de laatste plaat van de oude serie als de eerste plaat van de nieuwe serie werden op een Tesla Model 3 geschroefd. Twitteraard Pedro Mamede verblijdt ons met foto’s van de 99-ZZ-99 en de AA 01 AA (zonder koppeltekens), achtereenvolgens een grijs en een wit exemplaar van Tesla’s kleinste model.