Mitsubishi verwacht eerste verlies in 8 jaar

Gesjoemel met cijfers eist zijn tol

Mitsubishi verwacht eerste verlies in 8 jaar
Mitsubishi Motors verwacht dat het over het afgelopen jaar voor het eerst in acht jaar een verlies heeft geleden, door kosten voor het gesjoemel met brandstoftesten.

Het nettoverlies in het eind maart afgelopen boekjaar komt naar schatting uit op 145 miljard yen, omgerekend zo'n 1,2 miljard euro. Mitsubishi erkende eind april dat het sinds 1991 fouten maakte bij tests van het benzineverbruik van zijn auto's. Het verlies is aanzienlijk hoger dan verwacht, analisten rekenden op 60 miljard yen. Ook dit boekjaar zullen nog hoge kosten worden gemaakt door het schandaal.

Door de affaire werd Mitsubishi gedwongen hulp van buitenaf te zoeken. De Japanse rivaal Nissan Motor heeft een belang van 34 procent genomen in het bedrijf, waarmee het de grootste aandeelhouder is geworden van Mitsubishi. Verder kostte de kwestie twee topbestuurders bij Mitsubishi hun baan.

Suzuki Motor heeft eveneens erkend jarenlang in de fout te zijn gegaan met het testen van brandstofverbruik. De Japanse transportminister zei dinsdag nog dat de schandalen de reputatie van de Japanse auto-industrie hebben beschadigd. De Japanse overheid heeft autofabrikanten opgedragen extra scherp te kijken naar de brandstoftests om te zien of die correct worden uitgevoerd.

PRIVATE LEASE Mitsubishi

Arval
Mitsubishi Space Star 1.2 Connect+ (5D/5H)
€ 273
 
Arval
Mitsubishi Eclipse Cross PHEV Intense+ (5D/CVT)
€ 614
 

Lezersreacties (17) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.