Met deze concept zette Volkswagen ons op het verkeerde Touareg-spoor

Met motor Passat W8

Volkswagen Magellan

Met de Magellan zaaide Volkswagen eerst verwarring, om daarna begrip te kunnen oogsten. Het eerste lukte, het tweede niet. Want terwijl iedereen in afwachting was van de eerste grote SUV uit Wolfsburg, onthulde Volkswagen de Magellan op de Detroit Auto Show van 2002. Inclusief het nieuws dat dit zeker geen concept was voor een seriemodel. 

Van een fabrikant als Volkswagen mag worden verwacht dat het een geheel nieuw model zo’n driekwart jaar voor diens officiële werelddebuut wel zo ongeveer klaar heeft. Met andere woorden: toen de Touareg, waarover het hier uiteraard gaat, zich achter de schermen alvast warmliep voor zijn eigen première in de herfst van 2002, knutselde VW ook de Magellan in elkaar. Over het waarom van deze auto kunnen we slechts gissen. De Magellan heeft het publiek mogelijk willen voorbereiden op de komst van een terreinreus met VW-logo, zonder daarbij iets los te laten over de styling van dat toekomstige model. Want zeg nu zelf: de Magellan en de Touareg hebben designtechnisch maar bar weinig met elkaar te maken. Het is helemaal niet zo vreemd dus dat de Magellan niets meer mocht zijn dan een concept. Want twee grote SUV’s die elkaar al in de showroom zouden beconcurreren, was echt geen slim idee. 

Volkswagen Magellan - concept uit 2002

Volkswagen Magellan met karretje. Een concept met bijpassend karretje zagen we een paar jaar daarvoor al bij Renault, dat met een dergelijke conceptcombinatie hintte op de Kangoo.

Motor van de Passat W8

 

Een nadere beschouwing van de Magellan brengt aan het licht dat dit model beslist zijn eigen bekoring had, die zich vooral uitte in tal van aardige details. De naam bijvoorbeeld, die was geleend van een Portugese wereldreiziger en duidde op het avontuurlijke karakter van de auto. De ontwerpers, afkomstig van Volkswagens European Design Center in Spanje, ontwikkelden de Magellan als een ware globetrotter. Enorme, 19-inch wielen en luchtvering gaven hem de grondspeling van een tractor. De 275 pk sterke W8-motor (uit de gelijknamige, tamelijk sensationele Passat) voegde daaraan de snelheid van een dragster toe. Een uitneembaar GPS-systeem - een sensatie twaalf jaar geleden - stelde de wereldreiziger(s) in staat om zich ook buiten de auto te oriënteren op hun exacte locatie. Volkswagen knutselde in een creatieve bui maar liefst zes zitplaatsen in de auto, die evenveel MPV als SUV als Variant moest zijn.

Volkswagen Magellan - concept uit 2002

Dit maakt het extra plezierig om een GPS aan boord (of buitenboord) te hebben: je moet er immers niet aan denken dat zes individuen allemaal in een andere richting gaan wijzen op het moment dat de wereldreis na een verdwaald ogenblik moet worden voortgezet. Het gedrag van de groep zal nog interessanter worden wanneer de Magellan-eigenaar zijn twee lievelingsaccessoires tevoorschijn haalt. Het eerste is een dakkoffer, die de gedaante van boot aanneemt wanneer je hem ondersteboven in het water legt. Handig voor momenten waarop zes wereldreizigers een watertje moeten oversteken. Het tweede accessoire is een uitschuifbaar caravannetje. Handig voor momenten waarop de zes wereldreizigers even willen uitrusten. Zou de GPS ook bepalen in welke volgorde de wereldreizigers naar binnen mogen? 

Volkswagen Magellan - concept uit 2002

PRIVATE LEASE Volkswagen

Lezersreacties (0)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.