Mercedes-Benz 500 SL vs. Chevrolet Corvette - Uit de Oude Doos

Andere werelden

SL en Corvette Oude Doos
SL en Corvette Oude DoosSL en Corvette Oude DoosSL en Corvette Oude DoosSL en Corvette Oude DoosSL en Corvette Oude Doos

In de zomer van 1992 zat je er warmpjes (of juist lekker koel) bij in de Mercedes-Benz 500 SL. Was die wat te duur voor je, dan kon je overwegen om eens buiten de Europese merken te kijken. De Chevrolet Corvette Convertible bood concurrentie, al kon je het prijsverschil in diverse opzichten wel merken.

Met het prachtige weer van vandaag dromen we even weg bij de dubbeltest die we in AutoWeek 25 van 1992 aantreffen. Toen zetten we een Mercedes-Benz 500 SL naast een open Chevrolet Corvette om eens te ontdekken of de Amerikanen daarmee een serieus alternatief in hun aanbod hadden. Het waren in ieder geval allebei beresterke cabriolets, maar wel met een wat andere insteek. De 500 SL was snel, maar toch wat meer op comfortabel rijden gericht dan de Corvette. Uiterlijk was het helemaal water en vuur. De SL was eigentijds vormgegeven, al was het onder meer vanwege zijn forse overhangen zeker niet de meest gewaardeerde SL ooit. De Corvette volgde nog duidelijk het lijnenspel van zijn voorgangers en maakte ook door zijn klapkoplampen een wat verouderde indruk.

De Mercedes-Benz was niet alleen door zijn uiterlijk een wat meer verfijnde auto om te zien. Zo trof je in het interieur een mooi afgewerkt dashboard dat een vrij zakelijke maar nette indruk maakte. In de Corvette oogde het allemaal wat sportiever, alleen werd je hier begroet door hardere plastics en een wat minder ergonomische indeling. Bovendien kon je tevergeefs zoeken naar een knop om het dak in of uit te klappen. Dat moest met de hand. In de SL kon dat elektrisch.

SL en Corvette Oude Doos

Volgens de redacteur van dienst hadden de Corvette en de SL één ding gemeen en dat was dat er soms wat discutabel volk in reed: "Kun je er niet tegen dat mensen je in de Corvette nastaren, soms met een blik van 'daar heb je weer zo'n pooier', begin dan niet aan deze auto. Dat imago kleeft aan deze dure en opvallende Amerikaan helaas nog steeds. Onterecht, want tegenwoordig vind je dit type lieden ook wel achter het stuur van een SL." Maar ach, jíj reed hem en het ging natuurlijk vooral om die beleving. In de Corvette zorgde alleen de motor al voor een ervaring om niet snel te vergeten: "Onder de reusachtige kap huist al jaren een V8, die helemaal volgens Amerikaanse traditie een diepe, volle bas ten gehore brengt. Een adrenalinepomp van grote klasse." Daaraan kon de Mercedes met zijn V8 niet tippen: "Weliswaar zorgt hier ook een achtcilinder voor snelle voortbeweging, maar hij houdt zich sterk op de achtergrond."

Qua stuurgedrag was er - opnieuw - een groot gat tussen de twee te bemerken: "De SL beweegt zich indien gewenst snel van A naar B, maar je merkt er nauwelijks iets van. Hij straalt één en al rust uit en raakt nergens van onder de indruk." Bij de Corvette voelde je duidelijk een meer sportieve insteek: "Wie het rechter pedaal wat dieper intrapt, merkt dat hij in een echte sportwagen zit. 308 paardenkrachten en 454 newtonmeters spelen alsof het niets is met de 'plastic' Corvette. Elke tik op het gaspedaal beantwoordt de Corvette met een katachtige sprong voorwaarts."

SL en Corvette Oude Doos

Kortom, de Mercedes was beduidend verfijnder en een wat 'veiligere' keuze, maar dat had ook een prijskaartje. "Voor de prijs van één Mercedes 500 SL kun je haast twee dichte Chevrolet Corvettes kopen. En dat is bepaald geen grap. De SL kost fl. 283.950, terwijl je de Corvette voor 'slechts' fl. 171.800 mag meenemen." De Corvette was dus een razend interessante aanbieding voor als het minder moest kosten en je op zoek was naar een cabriolet die je wat meer een adrenalinestoot zou bezorgen. Of er uiteindelijk echt mensen tussen deze twee hebben getwijfeld, waagden we toen al wel te betwijfelen: "Desondanks zal de SL-fan geen moment overwegen om eens bij de Chevrolet-dealer te gaan neuzen. Dan zal nog eerder de paus de pil vrijgeven. Eigenlijk jammer, want de Corvette is voor dat geld best aantrekkelijk."

Lezersreacties (24) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.