Megaproces corruptiezaak dienstauto's begint

Reisjes naar de zon

Geld
Dinsdag begint voor de rechtbank in Rotterdam het megaproces over corruptie bij de aanschaf van duizenden dienstauto's door de overheid. Zes ambtenaren - vier van Defensie en twee van de politie - staan terecht op verdenking van het aannemen van steekpenningen van autolease-bedrijven. Ook vijf verkopers uit deze branche moeten zich verantwoorden voor het betalen van steekpenningen aan de ambtenaren.

De rechtbank heeft in december en in januari in totaal vijftien dagen uitgetrokken voor de zaak. Ook oud-defensieminister Hans Hillen moet getuigen in het proces, zo besloot de rechter onlangs. Wanneer de gepensioneerde oud-politicus moet verschijnen, is nog niet duidelijk. Hillen moet uitleg geven over de manier waarop binnen zijn ministerie werd omgegaan met integriteit. Hillen had deze zomer in NRC verklaard dat hij de affaire het liefst buiten het Openbaar Ministerie (OM) en de Tweede Kamer om had geregeld.

In deze kwestie zouden ambtenaren die betrokken waren bij de wagenparken van Defensie en politie zich onder meer hebben laten omkopen met kortingen op leaseauto's, op onderhoud van hun auto's, met setjes winterbanden en reisjes naar de zon. Importeurs van Volkswagen (Pon), Renault en Peugeot verwierven daarmee grote invloed bij de aanbestedingen voor 13.000 politieauto's en 1600 auto's voor Defensie. Met de contracten waren honderden miljoenen euro's gemoeid. De zaak kwam aan het rollen toen een klokkenluider aan de bel trok.

Auto-importeur Pon schikte de zaak inmiddels voor 12 miljoen euro met het OM.

Lezersreacties (49) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.