Meer over de nieuwe Ford Fiesta
In december gaat de pers met de nieuwe Ford Fiesta rijden, maar dan duurt 't nog negen maanden voor hij in de showrooms staat. Intussen hebben we hem van binnen en van buiten geïnspecteerd in het ontwikkelingscentrum van Ford in Engeland.
Tekst Henny Hemmes, foto's Ford
Hoewel de vijfdeurs Fiesta in het voorjaar op de vijf belangrijkste Europese markten wordt geïntroduceerd, zal hij pas in september bij de Nederlandse dealers staan. Ford heeft intussen de 'ins' en 'outs' van de vijfdeurs Fiesta gepresenteerd in z'n Engelse ontwikkelingscentrum in Dunton. De driedeursversie was daar niet, maar wel is er ingegaan op diverse aspecten die bij de ontwikkeling van de nieuwe Fiesta een rol hebben gespeeld.
De Fiesta met vier portieren en achterklep wekt van voren gezien niet zo'n forse indruk met zijn grote en (iets te) brede koplampen. Hij is met 3,92 m bijna een decimeter langer dan de Corsa en de 206. Net als bij andere merken wordt dus ook bij Ford de compacte klasse steeds groter. De wielbasis van de nieuwe Fiesta groeide ten opzichte van de oude met 5 cm (2,49 m) en dat is vooral merkbaar op de achterbank, waar iemand van 1,80 m nog vrije beenruimte heeft. De hogere daklijn biedt goede hoofdruimte en door de constructie van het onderstel is ook de lay-out van de bagageruimte zodanig dat je er een paar enorme Ikea-dozen in kunt vervoeren. Na het omklappen van de achterbankzitting kan de rugleuning zonder meer naar voren; dus zonder de hoofdsteunen te verwijderen. De inhoud van 284 liter wordt zo maximaal 947 liter.
Ruimtelijk
Binnenin lichte kleuren. Een grijs recht dashboard zonder opsmuk is gecombineerd met lichtere tinten voor de onderkant van het dashboard, de hemel en de vaste portierbekleding. Helaas moet de achterklep van de nieuwe Fiesta met een sleuteltje worden geopend er is geen knop of hendeltje buitenop. Dus nadat je de afstandbediening hebt gebruikt kan je hem niet met een knop op het dashboard ontgrendelen. Belachelijk ouderwets!
Ford heeft veel aandacht besteed aan de veiligheidsconstructie van zijn jongste telg. De kreukelzones zijn door de computer berekend en door onder meer de toepassing van hoogwaardig staal en van laserlassen is een stijve carrosserie ontstaan. De stuurinrichting is om veiligheidsredenen verplaatst en heeft een 'kreukelzone' van 75 mm om de energie van de bestuurder op te vangen. Bovendien kan hij vanaf de basis als het ware een stukje in elkaar schuiven bij een aanrijding. Verder is de Fiesta uitgerust met het nieuwe Intelligent Protection System à la Mondeo, met airbags die in twee fases worden 'opgeblazen'. Zij-airbags zijn beschikbaar, evenals hoofdairbags in de vorm van opblaasbare gordijnen opzij die van A- tot C-stijl bescherming bieden. Gordelspanners en spankrachtbegrenzers ontbreken evenmin. Achterin is er met driepuntsgordels en hoofdsteunen gerekend op drie passagiers.
Sterker
Ook de besturing is verbeterd. Ford zegt dat door de toepassing van mechanisch-hydraulische stuurbekrachtiging er bij het parkeren 25 % minder kracht nodig is. Verder heeft Ford veel werk gemaakt van de nieuwe wielophanging. Die is niet zo geavanceerd als van de Focus met onafhankelijke achterwielophaging, maar er is bij de Fiesta nu ook weer niet gekozen voor de goedkoopste oplossingen. In de eerste plaats is de torsiestijheid van de Fiesta 40 % verbeterd en is de nieuwe zelfdragende carrosserie in totaal 100 % stijver, zaken die je moet gaan terugvinden in de rijkwaliteiten. Al kan dat niet zonder stijve ophangpunten voor stuurinrichting en wielophanging. Met een vlakke draagarm en een dikkere stabilisatorstang is het resultaat een 40 % verbeterde rolstijfheid vóór. Achter is er gekozen voor éénpijps-schokdempers en apart geplaatste veren.
Standaard staat de Fiesta op 14 inch wielen (met 175/65 rubber), die niet zwaarder zijn dan de 13'-wielen van de huidige Fiesta en dus geen negatieve invloed hebben op het onafgeveerde gewicht. De spoorbreedte voor en achter is overigens ten opzichte van het huidige model met respectievelijk 5 en 6 cm toegenomen.
Alle versies van de nieuwe Fiesta krijgen de remmen met grotere schijven die sinds anderhalf jaar op de sportieve versies van de huidige zitten. ABS in combinatie met EBD (elektronische remkrachtverdeling) is indien niet standaard als optie leverbaar.
Nieuwe motoren
De Fiesta krijgt de beschikking over vier motorvarianten. Zo is er een nieuwe SOHC 1,3-liter Duractecmotor met 68 pk. Hij is van lichtgewicht gietijzer en heeft een aluminium kop en holle nokkenas. De 1.4 Duratec 16V (80 pk) en de 16-kleps 1.6 (100 pk) zijn gemoderniseerde versies afkomstig uit de Focus/Fiesta.
Veel mag verwacht worden van de nieuwe common rail-diesel, die PSA en Ford samen hebben ontwikkeld en die binnenkort debuteert in de Peugeot 307. Deze aluminium 1.4 Duratoq TDCi is compact en weegt met zijn 100 kg slechts 10 kg meer dan de benzinemotor. De service-intervallen voor deze diesel zijn gelijk aan die voor de benzinemotoren: na 20.000 km olie en oliefilter vervangen en na 60.000 km bovendien het luchtfilter. De levensduur van de v-snaar die loopt over spanrollen is berekend op 240.000 km.
Het maximum koppel van 160 Nm wordt bereikt over een breed vlak van 1750 tot 2500 tpm, terwijl de fabriek een gemiddeld brandstofverbruik opgeeft van 4,3 liter per 100 km.
We kijken uit naar onze eerste rit met de nieuwe Fiesta. Maar zoals gemeld, moeten de klanten moeten nog wachten tot september.
Meer gegevens over de nieuwe Ford Fiesta in AutoWeek no. 45 van 31 oktober.