Mazda droomt nog altijd over sportwagen met wankelmotor

'Eerst bezig met elektrificatie'

Mazda RX-Vision Concept

De techneuten bij Mazda dromen nog altijd van het ontwikkelen van een nieuwe sportwagen met wankelmotor. Maar: zo lang het merk nog veel werk te verzetten heeft voor zijn elektrificatie, zal die er niet komen. Daarna zou het wél kunnen, zegt Mazda tegen Autocar, maar waarschijnlijk zijn nieuwe verbrandingsmotoren in Europa dan al grotendeels verleden tijd.

De Mazda RX-8 ging in 2012 uit productie en de laatste RX-7 was er tot 2002. Sportwagens met wankelmotor behoren dus al even tot het verleden bij Mazda, maar dat wil niet zeggen dat het merk er niet (nog altijd) vredig over droomt. Het Britse Autocar sprak naar aanleiding van de presentatie van de Mazda MX-30 met een wankelmotor als range-extender in Brussel met een paar bestuursleden van het Japanse merk, en die verklapten dat een sportwagen met wankelmotor nog altijd tot de ambities van Mazda behoort. Concrete plannen heeft het merk geenszins, want eerst wil het focussen op het elektrificeren van zijn modellengamma.

Mazda ontwikkelde voor de MX-30 E-SkyActiv R-EV een geheel nieuwe wankelmotor die een stuk efficiënter, lichter en 'schoner' is dan eerdere exemplaren. Hoewel die krachtbron als range-extender vrijwel alleen in het gebied van 2.450 tot 4.500 toeren per minuut draait, is die volgens de Mazda-engineers die hem ontwikkelden ook geschikt voor hogere toerentallen, waarbij de motor aanzienlijk meer vermogen produceert dan de maximaal 74 pk's die er in de MX-30 uit komen. Verder is het blok uit te breiden door meerdere rotatieschijven achter elkaar te plaatsen (de MX-30 heeft er één). Daarbij is de nieuwe krachtbron volgens Mazda betrouwbaarder dan de exemplaren van weleer, die niet bepaald bekendstonden om hun bullet proof karakter.

Mocht Mazda uiteindelijk bepalen om daadwerkelijk een nieuwe sportwagen met wankelmotor te gaan bouwen, dan zal die waarschijnlijk niet vóór 2030 op de markt komen. De Japanners geven zichzelf namelijk tot dat jaar de tijd om hun gehele line-up te elektrificeren. Daarmee is het heel onwaarschijnlijk dat we ooit nog een dergelijke auto in Europa gaan zien, aangezien sommige Europese landen al vanaf 2030 verbrandingsmotoren in de ban doen.

De Mazda RX-Vision Concept uit 2015 was het laatste tastbare voorbeeld van een moderne sportcoupé van Mazda.

PRIVATE LEASE Mazda

Leaseplan
Mazda 2 e-SkyActiv-G 90 Centre-Line (5D/6H)
€ 379
 
Mazda
Mazda MX-30 Prime-Line (5D/CVT)
€ 469
 
Mazda
Mazda 3 e-SkyActiv G 2.0 122 (5D/6H)
€ 519
 
Mazda
Mazda CX-30 e-SkyActiv-G 122 (5D/6H)
€ 525
 
Mazda
Mazda CX-5 SkyActiv-G 165 M Hybrid Centre-Line (5D/6H)
€ 619
 
Mazda
Mazda MX-5 SkyActiv-G 132 Prime-Line (2D/6H)
€ 655
 
Mazda
Mazda 6 SkyActiv-G 2.0 165 Centre-Line (4D/6A)
€ 765
 
Mazda
Mazda CX-60 e-SkyActiv PHEV 327 Prime-Line (5D/8A)
€ 775
 

Lezersreacties (68) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.