Laatste Volvo uit Born

Volvo S40
Na bijna drie decennia is op 19 mei de laatste Volvo van de band gerold bij de NedCar-fabriek in Born, Zuid-Limburg.

Na bijna drie decennia is op 19 mei de laatste Volvo van de band gerold bij de NedCar-fabriek in Born, Zuid-Limburg. Maar de roemruchte fabriek is er al helemaal klaar voor om nieuwe Mitsubishi Colt en de smart forfour te bouwen.

Born is de plaats waar de Volvo 66 vandaan kwam. Dat was eigenlijk een Daf 66 en in die tijd werd er nog wel eens bars gezegd: "Dafjes zijn Dafjes en Volvo kan barsten." Maar dat het anders gaat in de realiteit is wel gebleken. Dafjes zijn niet gebleven en Volvo heeft de fakkel bijna 30 jaar brandend gehouden. Na de 66 volgden de 343, de 400-serie met 480, die inmiddels te boek staat als een echte klassieker. De laatste serie was de S40/V40, die nu wordt afgelost door een nieuwe generatie, de S40 en de V50. Beide versies worden intussen gebouwd in de Volvo-fabriek in het Belgische Gent.
Bij Nedcar in Born worden voortaan de nieuwe Mitsubishi Colt en de smart forfour gebouwd. Nedcar is nu volledig eigendom van Mitsubishi, dat een contract heeft met smart voor de levering van de gloednieuwe forfour. Na het bekend worden van de financiële problemen van Mitsubishi, vreesde men aanvankelijk voor de werkgelegenheid in Born, maar smart-eigenaar DaimlerChrysler lijkt toch vast besloten binnenkort een 50 % aandeel in Nedcar te nemen. Dit ondanks het feit dat DaimlerChrysler onlangs alle investeringen in het Japanse merk heeft drooggelegd. Met twee gloednieuwe producten kan Born dus wel even vooruit!

PRIVATE LEASE Volvo