Laadkabel over stoep toegestaan in 1 op 3 gemeenten
Hangen of leggen
Elektrisch rijden is al snel leuk als je de EV thuis en al dan niet via je zonnepanelen kunt opladen, maar voor veel Nederlanders is die mogelijkheid er niet. Zij moeten openbaar laden óf een kabel over de stoep zien te krijgen, maar dat maar in één op de drie gemeenten toegestaan.
Dat blijkt uit gegevens van Zonneplan, dat als ‘groene’ energieleverancier onderzoek deed naar de stand van zaken op dit gebied. Het begrip ‘toegestaan’ betekent hier overigens ‘expliciet toegestaan’, want veel Nederlandse gemeentes hebben simpelweg nog geen beleid ontwikkeld over laadkabels die over openbaar terrein lopen.
Van de gemeentes die dat wel hebben, kiezen de meesten voor het toestaan van een oplossing met speciale kabelgoottegels. In een kwart van de gemeenten wordt hiermee geëxperimenteerd, stelt Zonneplan. Een stuk minder bewerkelijk is de oplossing met een zogenaamde kabelmat. De kabel wordt dan simpelweg over de stoep gelegd en afgedekt met een mat of drempel, die moet voorkomen dat mensen erover struikelen. Dit is toegestaan in 27 gemeenten, 8 procent van het totaal.
Complexer, maar wellicht veiliger is de laadarm. Die dirigeert de kabel juist hoog over de stoep, maar vooralsnog staan alleen de gemeenten Haarlem en Zuidplas (bij Gouda) dit toe. De kans dat je auto legaal mag worden opgeladen met een laadkabel die van huis naar een openbare parkeerplaats loopt, is volgens Zonneplan het grootst in de Randstad, Zeeland en Noord-Brabant. In Drenthe, Groningen en Limburg mag dit juist vrijwel nergens.
Interactieve kaart
Onderstaande kaart laat zien wat het beleid is per gemeente, als zo’n gemeente tenminste richtlijnen heeft voor het laadkabelgebruik.