Kwestie verkoopverbod niet CO2-vrije auto's 'niet op de agenda'

Opel Mokka vs. DS 3 Crossback

Tijdens de tweedaagse EU-top in Brussel die vandaag van start gaat wordt niet gesproken over de kwestie die speelt rond de invoer van het verkoopverbod op niet-CO2-vrije personenauto's en bedrijfswagens. Dat meldt ANP vandaag.

Onder meer Duitsland maar ook Italië en een aantal Oost-Europese landen belemmeren dat er een laatste klap gegeven wordt op de goedkeuring van het EU-plan om de verkoop van nieuwe personenauto's en lichte bedrijfswagens die CO2-uitstoten per 2035 effectief niet meer toe te staan. Vanaf dat jaar zouden nog enkel nieuwe CO2-vrije auto's en lichte bedrijfswagens verkocht mogen worden. Onder meer de transportminister van Duitsland weigert een laatste handtekening onder het plan te zetten. Duitsland en de alliantie van landen die zich onlangs vormde, willen vooral dat er ruimte komt in de plannen voor andere aandrijfmanieren dan de batterij-elektrische auto. Denk aan bijvoorbeeld schone(re) brandstoffen. Er zou vanuit de Europese Commissie en wetsvoorstel komen dat de verkoop van auto's die op CO2-neutrale brandstof lopen na 2035 nog wel mogelijk zou maken, maar dat hebben de ministers van de dwarsliggende landen nog niet gezien en dus wordt er niets getekend. Inmiddels zou de EU druk zijn met het aanpassen van de regelgeving, maar daar wordt vandaag tijdens de EU-top in Brussel in ieder geval niet over gesproken.

Dat meldt ANP vandaag op basis van uitspraken van een anonieme EU-diplomaat. Het zou nog te vroeg zijn om de kwestie tijdens de tweedaagse EU-top te bespreken omdat de Duitse regering en de Europese Commissie nog volop met elkaar in over zouden zijn. Een andere hoge diplomaat zou gezegd hebben ervan overtuigd te zijn dat er spoedig een oplossing komt. Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans zegt Duitsland "[...] de wettelijke zekerheid dat we ook gaan doen wat we hebben beloofd" te geven. Volgens Timmermans heeft de Commissie "een aantal voorzetten hebben gegeven die als het aan mij ligt op een snelle reactie uit Berlijn zouden moeten kunnen rekenen".

Lezersreacties (146) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.