Kia hoogt op: dít is de Stonic!

Geslepen tanden

Kia Stonic
Onlangs stelde Hyundai de excentrieke Kona aan de wereld voor en ook zustermerk Kia gaat zich nu aan een compacte hoogpotige wagen. We heten welkom: de Kia Stonic!

Nemen we een kijkje in de showroom van Kia, dan vinden we daar de Sportage en de Sorento als echte SUV's. Lager op de ladder heeft Kia zich, net als zustermerk Hyundai, lang afzijdig gehouden op het gebied van cross-overs, maar dat verandert met de komst van deze Stonic.

De exacte afmetingen houdt Kia nog even onder de pet, maar wij mikken erop dat de Koreaan wat formaat betreft vergelijkbaar is met de B-segment-crossovers die we momenteel in autoland zien.

De Stonic draagt de voor Kia kenmerkende tigernose-grille en een dak dat geïnspireerd is op dat van de Provo Concept uit 2013. Hoe groot de Stonic exact is, houdt Kia zoals gezegd nog even geheim. Wel meldt het merk dat de bagageruimte 352 liter bedraagt. Daarmee is het laadruim van de Stonic iets kleiner dan die van de Kona van Hyundai.

Als kind van zijn tijd is de Stonic ook te personaliseren. Het dak kan in vijf kleuren gespoten worden en ook in het interieur zijn diverse panelen en strips in een opvallende kleur uit te voeren.

Op de motorenlijst van de voorwielaangedreven Stonic zet Kia een atmosferische 1.2 MPI met 85 pk als basismotor. Uiteraard hangt Kia ook de 120 pk sterke 1.0 T-GDI in het vooronder van de Stonic. Liever dieselen? Geen probleem. Voor dat deel van de markt heeft Kia een 1,6 liter grote dieselaar klaarstaan. Meer gegevens laat Kia later pas vrij.

Op veiligheidsgebied profiteert elke Stonic standaard van Electronic Stability Control en Vehicle Stability Management. Dat laatste systeem bestaat uit Torque Vectoring by Braking, Straight Line Stability en Cornering Brake Control.

In de tweede helft van dit jaar staat de Stonic in de Europese showrooms. Op Nederlandse prijzen en specificaties moeten we nog even wachten. Altijd al willen weten waar Stonic voor staat? Welnu: Stonic is een combinatie van de woorden Speedy en Tonic. Dat laatste woord refereert naar de eerste en de laatste noot van een compositie (tonica).

PRIVATE LEASE Kia Stonic

Arval
Kia Stonic 1.0 T-GDi MHEV 100pk ComfortLine (5D/6H)
€ 378
 
Kia
Kia Stonic 1.0 T-GDi MHEV 100pk ComfortLine (5D/6H)
€ 414
 
DirectLease
Kia Stonic 1.0 T-GDi MHEV 100pk DynamicLine (5D/6H)
€ 429
 
Leaseplan
Kia Stonic 1.0 T-GDi MHEV 100pk ComfortLine (5D/6H)
€ 438
 

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (17) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum