'Keizer Karelplein meest verkeersonveilig'
Gemeente vindt het meevallen

Locaties waar in drie jaar tijd meer dan tien ongelukken gebeuren, staan bekend als verkeersonveilig en worden onder meer door de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersonveiligheid (SWOV) 'black spots' genoemd. RTL Nieuws telde 1.186 van deze black spots. Daar vonden in drie jaar tijd ruim 17.000 ongevallen plaats, waarbij 2.658 slachtoffers vielen, zowel doden als gewonden.
De onderzoeksredactie bekeek op basis van de meest recente cijfers ruim 200.000 ongelukken uit de periode 2014-2016 waarvan politie of Rijkswaterstaat een exacte locatie of kruispunt registreerde. Bij de rotonde in Nijmegen was het in dit tijdsbestek 83 keer raak. Maar het lijkt erger dan het is, vindt gemeente Nijmegen. "Bij de ruim 80 ongelukken tussen 2014 en 2016 raakten maar drie mensen gewond, twee fietsers en een automobilist. De rest was blikschade, waar de politie niet eens meer aan te pas komt", aldus de woordvoerder van verkeerswethouder Harriët Tiemens.
Bijzonder is de verkeerssituatie bij het plein zeker. Het is de enige verkeersrotonde in Nederland waar verkeer dat het plein oprijdt voorrang heeft boven verkeer dat al op de rotonde rijdt. Bovendien komen er zes wegen op het plein uit, waarvan drie grote doorgaande noord-zuidroutes. Het oprijden wordt geregeld met verkeerslichten. De vele fietsers in studentenstad Nijmegen mogen langs de buitenrand van het plein in beide richtingen rijden. Omdat in het midden van de rotonde een vrij groot park met fonteinen, een standbeeld en hoge bomen ligt, is het gehele plein niet in één keer te overzien.
"Het gaat wel, maar je moet goed opletten", zegt de politie. Omdat er op het plein geen rijstroken zijn aangegeven, denken sommigen dat 'het recht van de sterkste' geldt en dat ze gewoon kunnen doorduwen. En dat veroorzaakt snel een aanrijding in het voortdurend in- en uitvoegende verkeer.
"Als je eenmaal weet hoe het gaat, is het geen probleem", vindt de gemeente. "We kunnen er ook niet veel anders van maken, want daarvoor is geen ruimte." Het Keizer Karelplein is aangelegd in 1879, toen er nog geen auto's reden in Nederland. De Haagse architect Bert Brouwer ontwierp de perfect ronde rotonde naar het voorbeeld van de Place de l'Etoile in Parijs. Het plein viel zo in de smaak, dat er direct grote villa's en een concertgebouw langs de rand werden gebouwd. De meeste villa's zijn nu verdwenen, maar de bebouwing staat nog steeds tot op de rand van het plein.
Na het Keizer Karelplein in Nijmegen volgen A4/knooppunt De Nieuwe Meer in Amsterdam en kruispunt Blaakweg, ringbaan Zuid/West in Tilburg als gevaarlijkste verkeerslocaties.
Lees ook

Ford Explorer: bekende naam, helemaal nieuw

Nieuwe elektrische Peugeot E-5008 betrapt

Audi wil uitstel Euro 7, Skoda dreigt met fabriekssluiting

Polestar 2 BST edition 230: kleinere oplage, zelfde idee

Polestar-CEO haalt uit naar Elon Musk - Polestar 4 in beeld

Autoverkoop Europese Unie trekt verder aan
Lezersreacties (46) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.