Jaguar Land Rover gaat autonoom offroad

Met de handen vrij door de modder

Rijimpressie - Land Rover Range Rover Sport SDV8
Jaguar Land RoverJaguar Land RoverJaguar Land RoverJaguar Land RoverJaguar Land RoverJaguar Land Rover
Jaguar Land Rover heeft laten zien hoe het de toekomst voor zich ziet. De Britten trekken het doek van Autonomous All-Terrain Driving, een systeem waarmee ook offroad autonoom rondgereden kan worden.

"We willen in de autonome toekomst niet beperkt zijn tot asfalt", vertelt Tony Harper, hoofd van Jaguar Land Rover's onderzoeksafdeling. "Als de bestuurder het asfalt verlaat, moet de ondersteuning die de auto biedt, gewoon doorgaan."

Volgens Jaguar Land Rover moeten zijn offroad-modellen in de toekomst in autonome modus niet terugdeinzen voor besneeuwde of modderige wegen. Om dat mogelijk te maken zegt het concern te werken aan een nieuwe generatie sensoren, units die - omdat ze overal rond de auto zijn geplaatst - "[...]meer zien dan de bestuurder." Camera's, sensoren, ultrasone sensoren, radar en LIDAR-sensoren moeten de auto genoeg data geven om het type wegdek te kunnen bepalen. Het oppervlak wordt zelfs 3D ingescand. Ook zaken als overhangende takken moeten dankzij Overhead Clearance Assist voor de auto waarneembaar zijn.

Jaguar Land Rover zet verder in op communicatie tussen auto's. Het concern heeft al getest met twee Range Rovers Sport die uitgerust waren met Dedicated Short Range Communications (DSRC). Het draadloze communicatiesysteem gaf aan 'de andere auto' informatie door over locatie, mate van grip en bijvoorbeeld de rijhoogte. Als de voorste auto zou stoppen, wordt dit doorgegeven aan de tweede auto. In convoy door de modder kan straks ook lui achterover leunend.

Lezersreacties (13) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.