In het wild: Honda Prelude (1983)

Sportiviteit in eighties-stijl

Honda Prelude
In de onregelmatig terugkerende rubriek 'In het wild' zetten we bijzondere auto's in het zonnetje die we zomaar op straat zijn tegengekomen. Gewoon, omdat het kan en omdat het anno 2015 steeds minder vanzelfsprekend is dat je nog iets leuks aantreft tussen al het grijze leaseblik. Deze keer: de tweede generatie Honda Prelude!

Wat is het? De tweede generatie van de Honda Prelude is een Japanse coupé geheel volgens de tijdgeest van de jaren tachtig. Hoekigheid voorop dus! Dit exemplaar kwam in 1984 ons land binnen, een jaar na de introductie van deze generatie. Onder de kap een 1,8-liter 12-kleps viercilinder die het tot 105 pk wist te schoppen. De nog geen 1.000 kilo wegende coupé (toen bestond het nog) wist daarmee in minder dan 10 seconden naar de 100 km/h te sprinten. Dit exemplaar is een EX, wat inhield dat je een elektrisch te bedienen schuifdak tot je beschikking had, maar ook snelheidsafhankelijke stuurbekrachtiging was gewoon van de partij.

Hoe bijzonder is-ie? De Bassie en Adriaan-Prelude is nagenoeg uit het straatbeeld verdwenen. Verfijnde Japanse techniek uit de vroege jaren tachtig, dat vinden we mooi.

Hoe staat-ie erbij? Oudere Japanners staan - net als vele andere uit hun tijd - niet bekend om hun roestbestendigheid. Dit exemplaar lijkt her en der al aangetast te worden door de roestduivel. Bij het voorscherm, zo rond de spatlap, zien we dat er aan de Prelude wordt geknibbeld en bij het achterwiel zien we een stuk waar al geplamuurd is. Daar mag nog wel een likje verf overheen, maar het lijkt aan te geven dat er aardig voor deze oude heer gezorgd wordt. Onder aan de achterruit ziet het er helaas minder fijn uit. Ook dat linkerachterwiel mag wel weer gewisseld worden; mogelijk is deze eronder verschenen na een lekke band. Vergeven en vergeten.

Wat is-ie waard? Deze Preludes gaan weg voor nog geen 2.000 euro. Een in nieuwstaat verkerend exemplaar staat voor zo'n 7.000 euro te koop.

Waardering: Terug in de tijd. De Prelude zien we nog zelden en als we er eentje tegenkomen, is het een exemplaar van een latere generatie. Weer even opfrissen en koesteren.

Edit: Naar aanleiding van diverse opmerkingen van onze oplettende lezers zijn er enkele onjuistheden geschrapt. Dank voor de alertheid!

Lezersreacties (60) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.