In zeven uur honderden bestuurders betrapt met telefoon in hand

Controle met 'MONO-cam'

Mono-cam controle op telefoon achter stuur (ANP)

De politie heeft donderdag bij controles in Zeeland en Noord-Brabant een naar eigen zeggen 'behoorlijk hoog aantal' automobilisten betrapt met een telefoon in de hand achter het stuur. Ze worden allemaal automatisch beboet.

Bij controles in Zeeland en Noord-Brabant zijn donderdag bijna driehonderd automobilisten betrapt op het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het rijden. De politie voerde controles uit op de A58 tussen Kruiningen en Ulvenhout, de A16 tussen Hazeldonk en Dordrecht en de A17 tussen Moerdijk en Roosendaal. De controles op donderdag duurde zo'n zeven uur. Er passeren in dat tijdsbestek heel wat auto's, toch noemt een woordvoerder van de politie het aantal van driehonderd 'behoorlijk hoog'. "Zeker gezien alle preventie- en voorlichtingscampagnes over het gevaar van het gebruik van je mobiele telefoon in het verkeer van de laatste jaren."

De politieactie op de A58 werd uitgevoerd met de sinds twee jaar in gebruik zijnde 'MONO-cam'. In deze camera zit software ingebouwd die bestuurders herkent die een mobiele telefoon in de hand hebben. Volgens de woordvoerder worden er sinds het gebruik van dit apparaat veel meer overtreders gepakt. "Het kost veel minder mankracht, we zetten gewoon zo'n camera neer en dan doet die het meeste werk." De donderdag betrapte automobilisten krijgen een boete van €380. Volgend jaar komt die boete op €418 uit.

Eerder deze maand bleek dat het aantal boetes voor telefoongebruik achter het stuur is toegenomen. In 2022 is er 115.575 keer zo'n boete uitgedeeld, ruim 30.000 meer dan een jaar daarvoor.

Lezersreacties (112) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.