Hogere dieselaccijns na half jaar evalueren

Tanken (foto ANP)
De verhoging van de accijnzen op diesel zal na een half jaar worden geëvalueerd. Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) beloofde dat maandag bij de behandeling van zijn Belastingplan in de Tweede Kamer.

Oppositiepartijen als PVV, CDA en SP maken zich grote zorgen over de accijnsverhoging per 1 januari. Die leidt er volgens hen toe dat burgers en vooral transportbedrijven massaal over de grens gaan tanken. Dat leidt vervolgens weer tot minder opbrengst dan geraamd voor de schatkist en tot verlies aan werkgelegenheid bij vooral pomphouders, maar ook andere bedrijven in de grensstreek.

Weekers schat dat de accijnsverhoging op diesel en lpg 230 miljoen oplevert, maar erkent dat elke belastingverhoging ook leidt tot een 'weglekeffect'. Volgens hem zijn er nog wel mogelijkheden voor pomphouders om de dieselprijzen toch onder die in Duitsland te houden.

Weekers sprak begrip uit voor de zorgen van ondernemers in de grensstreek en stelde voor om de 'vinger aan de pols' te houden de komende tijd. Maar hij zei erbij dat de meeste schommelingen in accijnsopbrengsten niet komen door weglekeffecten, maar simpelweg door de economische stand van zaken.

"Als er signalen zijn na 1 januari van welke ondernemer dan ook, dan nemen we die altijd serieus.'' Hij waarschuwde de oppositie ook dat het compenseren van pomphouders in de grensstreek niet mag van Brussel.

Weekers boog evenmin voor druk van oppositiepartijen om de accijnsverhoging op lpg terug te draaien. Die heeft gevolgen voor ongeveer 15.000 huishoudens in Nederland die hun huis verwarmen met propaangas omdat ze niet op het aardgasnet zijn aangesloten. De accijns op propaan is gekoppeld aan die op lpg, dus deze mensen gaan fors meer betalen per jaar.

Volgens Weekers hebben deze huishoudens de afgelopen jaren juist financieel voordeel gehad van het gebruik van propaan. Propaan en lpg loskoppelen noopt tot veel controle en kost de schatkist sowieso 16 miljoen euro.

Lezersreacties (49)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.