Gereden: Volkswagen Touran
Behaaglijk busje voor vijf plus twee
Opgebouwd volgens het MQB-bouwsysteem is de nieuwe Touran in feite het verlengde broertje van de Golf Sportsvan. Aan het concept midi-mpv valt niet zo heel veel te verbeteren, je kunt hem iets groter maken, maar niet te veel anders wordt het een full-size mpv. Op een C-segment-platform kun je nu eenmaal niet zo veel kanten op. Toch heeft Volkswagen een poging gewaagd en hem ten opzichte van z'n voorganger flink opgerekt, maar liefst 13 cm. En dat terwijl het gewicht juist is afgenomen.
In basis is de Touran een vijfzitter, De derde zitrij is er alleen tegen meerprijs en - het is bijna een cliché - is alleen geschikt voor jeugdigen (al kan rij twee wel iets naar voren geschoven worden voor wat extra beenruimte op stoel zes en zeven). Op de tweede rij is het beter uit te houden. Behalve de vrij korte zittingen valt daar weinig op aan te merken, de hoofdruimte is dik in orde en je kunt er zelfs drie kinderzitjes naast elkaar kwijt. Overigens biedt Volkswagen als optie ook een in de achterbank geïntegreerd kinderzitje. Om het kroost achterin in de gaten te houden heeft Volkswagen bedacht dat je ze met behulp van een GoPro-camera in de gaten kunt houden via het multimediascherm in de middenconsole. Spielerei. Het spreekt natuurlijk voor zich dat alle stoelen ook plat kunnen, inclusief die van de bijrijder. Wel even oppassen dat je met lange lading niet de pianolak op het dashboard beschadigt. Voor kleine spullen zit de auto vol met bergvakjes.
Wat betreft connectiviteit en multimedia loopt de Touran weer helemaal in de pas met wat er momenteel gangbaar is, maar je kunt ook nog gewoon een vertrouwde cd in de gleuf stoppen. Via het grote touch screen is het ook mogelijk om de (optionele) adaptieve onderstelregeling in de juiste stand te zetten, van eco via comfort en normaal tot sport. Dat laatste is niet direct de setting die bij de auto hoort, de hele opzet van de auto is er op gericht om je te behagen, comfort voert de boventoon. De 150 pk 1,4 liter benzinemotor sluit daar samen met de zeventraps dsg helemaal op aan. Iets minder is het comfort bij de 1,6 liter diesel (alleen verkrijgbaar met handgeschakelde zesbak) die we eveneens reden. Hij doet wat-ie moet doen maar sprankelt niet. En wie volgens het nieuwe rijden niet veel toeren maakt en niet eens zo diep het gaspedaal intrapt zal merken dat de diesel behoorlijk brommerig is. De zakelijke rijder die zich hier echter overheen kan zetten, heeft met de 1.6 TDI wel een auto met 20 procent bijtelling. Dat kan de pijn wellicht verzachten, en dat mag ook wel de Touran is op een haar na even duur als de net iets hoger aangeslagen BMW 2-serie Gran Tourer.
Wil je meer weten over de nieuwe Touran? De volledige rij-impressie lees je binnenkort in AutoWeek. Ons videoverslag staat in de loop van zaterdag 11 juli online.