Politie niet blij met hulpsysteem Volkswagen

'Agenten klagen steen en been'

Volkswagen Touran politieauto (foto ANP)
Zelfremmende auto's kunnen ongelukken voorkomen, maar ze kunnen ook ongelukkige agenten veroorzaken. In het hele land klaagt de politie steen en been over City Emergency Brake van de Volkswagen Touran.

Meerdere agenten zijn bijna tegen het dashboard geknald omdat hun dienstauto op eigen initiatief een noodstop maakte, meldt het AD deze ochtend. Het gaat om de Volkswagen Touran derde generatie (op de foto staat er een van de tweede generatie) die is uitgerust met City Emergency Brake. De voorzitter van de politievakbond ANPV Geert Priem noemt het in het AD onbegrijpelijk: "Als agent moet je offensief rijden en weggebruikers van de weg duwen. Maar dat kan niet meer. Ik snap niet waarom de politie dit systeem ooit heeft laten inbouwen." Hoe vaak surveillance-auto's te laat bij meldingen zijn gekomen en of er criminelen dankzij City Emergency Brake zijn ontkomen, kan Priem niet zeggen. Maar, zo weet hij wel, het heeft regelmatig voor problemen gezorgd.

Het systeem is weliswaar met de hand uit te schakelen, maar dat moet bij elke start opnieuw gebeuren. Volkswagen gaat het op de politieauto's permanent verwijderen, maar dat kan enkele maanden duren. Nieuw te leveren politieauto's krijgen geen City Emergency Brake.

Lezersreacties (114) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.