Gereden: Volkswagen Caddy 2.0 TDI 102 pk 6-DSG
Alleen voor het zware werk
Leeg testrijden met een bestelauto lijkt zinloos, maar is dat niet: het is immers niet aan iedereen om dagelijks zakken cement achterin te gooien. Denk aan de bloemist, de patissier en de apotheker die hun vederlichte vrachtjes willen rondbrengen. De Caddy voelt zonder c.q. met weinig lading niet prettig aan. Wanneer je althans als een berg gaat opzien tegen verkeersdrempels, en als het even kan je route afstemt op zoveel mogelijk glad asfalt, weet je dat het niet helemaal goed zit met het comfort. Het mooie Rockhampton 17-inch lichtmetaal en de 50-serie ContiSport-banden zullen hun negatieve bijdrage best leveren, feit blijft dat de achteras van de Caddy onbeholpen over korte oneffenheden stuitert. Je ruggengraat maakt daarbij telkens een sprongetje, en dat niet van vreugde. Dwarsrichels verwerkt de auto goed, maar korte oneffenheden blijven ook op snelwegtempo goed voelbaar doorkomen. Gelukkig is de Caddy koersvast en hij laat zich ook niet door oneffenheden in snelle bochten van de wijs brengen. Het wegcontact blijft altijd behouden. De besturing is rustig, maar zou wat directer mogen, zeker in de stad.
Twaalf jaar
Er valt verder niet veel op de Caddy af te dingen, of het moet zijn bedaagde uitstraling zijn. Het neusje is vorig jaar strakgetrokken, maar de basis is en blijft inmiddels twaalf jaar oud. De geheel nieuwe 2.0 TDI (Euro6), de enig leverbare dieselmotor, is er met vermogens van 75 tot 150 pk. De testauto heeft 'm met 102 pk en 250 Nm. Een prima keuze, zeker in combinatie met de DSG-automaat (€ 2.000). Die heeft in de Caddy nu 6 in plaats van 7 overbrengingen. Prima, want hij schakelt er een stuk rustiger mee. De Caddy accelereert vlot naar snelheden tot 130 km/h, pas daarboven gaat het iets moeizamer. Het geluidsniveau (motor, banden en rijwind) is beduidend lager dan voorheen. Het testverbruik bedroeg gemiddeld slechts 5,8 l/100 km tegen 7,4 l/100 km tijdens de vorige test van een even sterke versie met de 7-bak.
Goede zit
Het interieur is zeer verzorgd ingericht en uiterst degelijk en doelmatig afgewerkt. Er is voldoende opbergruimte voor kleine spullen, maar een grote map kun je alleen boven je hoofd in het dakvak kwijt. We misten een opklapbare passagiersstoel met daaronder een bergvak, zoals veel andere merken die leveren. Schuiflades onder de stoelen zijn een optie. Een compliment is er voor de zitpositie; de stoel kan ook ver genoeg naar achteren. Aan de testauto was voor pakweg tien mille aan opties geschroefd. Deze versie van
€ 18.900 (handgeschakeld) moet daardoor net geen 30 mille opbrengen (ex bpm/btw). Hoe luxe je de Caddy ook maakt, vanwege zijn onderstel is het een auto voor het zware werk. Wie lichte vrachtjes wil vervoeren in drempelrijke gebieden, kan beter bij de concurrentie kijken.