Gereden: Opel Combo 1.3 CDTI Ecoflex

Opel Combo 1.3 CDTI
Opel Combo 1.3 CDTIOpel Combo 1.3 CDTIOpel Combo 1.3 CDTIOpel Combo 1.3 CDTIOpel Combo 1.3 CDTIOpel Combo 1.3 CDTIOpel Combo 1.3 CDTI
Een kind kan zien dat de Opel Combo identiek is aan de Fiat Doblò Cargo. Het zal de Duitsers Wurst wezen; nu hoeft geen dealer nee te verkopen aan klanten die voor een compacte bestelauto komen shoppen. En ach, die Doblò is helemaal geen verkeerd uitgangspunt.

Welkom in de wondere bestelautowereld, waar het merkimago op een veel lager pitje staat dan bij personenauto's. Belangrijk is dat het product concurrerend is. De oude Opel Combo kwam vooral door het gemis aan verschillende laadvolumes tekort. Ter vervanging lag de adoptie van de Renault Kangoo voor de hand, maar die was al uitgehuwelijkt aan Mercedes (de Citan). Daarna bleek Fiat de aantrekkelijkste kandidaat. Met glimmende Blitz-logo's op neus, achterklep en stuurwiel, kwam bij de Opel-dealers voor het eerst de gewenste 'flexibele' Combo in de showroom: het standaardmodel (3,4 kubieke meter), of een verlengde (4,0 kuub) of verhoogde (4,2 kuub) versie. Weet dat de korte-hoge Combo esthetisch veel minder goed gelukt is dan de lange-lage versie.

Gelijk geprijsd

Voor de kleinste diesel, de geteste 1.3 CDTI Ecoflex met start/stop-systeem, rekent Opel 13.245 euro, terwijl de Fiat (met dezelfde Euro 5-specificatie) 12.995 euro kost. Maar rust je de Fiat uit met het standaard op de Opel aanwezige start/stop-systeem dan kost dat 250 euro. En daarmee zijn ze dus even duur.

Als gezegd is de Doblò een goede basis voor de Opel. Zo stuurt de auto heel plezierig en ligt hij als een blok op de weg. Verder is de cabine enorm ruim. Gewenning vergt de lage zit. Wie in de asymmetrische achterdeuren raampjes bestelt krijgt er één wisser bij, wiens noeste werk helaas nauwelijks effect heeft. Gelukkig zijn er joekels van spiegels, die echter pas te verwarmen zijn als je daar extra voor betaalt.

Zware kluif

Ondanks heel redelijke specificaties (90 pk, 200 Nm) heeft het 1,3-liter dieselmotortje een te zware kluif aan de 1.245 kg wegende Combo. Op de snelweg komt-ie wat adem tekort. De zware gasvoet waarmee wij dientengevolge reden, liet de Combo gemiddeld 6,9 l/100 km drinken. Daarom bij deze het advies - zeker aan kilometervreters - om minstens voor de 1.6 (105 pk/290 Nm) te gaan, die met zijn 6-bak ook stiller zal zijn. Hij kost twee mille extra, maar rekent af met het grootste minpunt van de basis-Combo.

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (34)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.