Gereden: Kia Soul

Kia Soul
De Kia Soul speelt in Nederland een marginale rol. Desondanks staat hij vanaf eind januari 2012 in een vernieuwde gedaante bij de dealers. Tijdens de kennismaking met de Kia Optima gingen we ook nog even een blokje om met de Soul.

Kiezen wordt 'n makkie bij de Soul in nieuwe gedaante. De Nederlandse importeur biedt 'm aan in een uitvoering, de Soul 1.6 GDi Rhytm. Een diesel kun je hier niet meer krijgen. Het nieuwe 1,6-liter blok beschikt over directe inspuiting en een keurig vermogen van 140 pk. Een lekker gretige motor, al moet je de Soul nog wel op toeren jagen om 'm echt vlot te maken. Kijk je naar de cijfers dan blijkt de Soul een rappe sprinter. Van 0 naar 100 kilometer per uur gaat in 10,4 seconden. Kia voorziet hem voortaan van een zesbak (ook automaat heeft zes versnellingen), en die schakelt met het typische klik-klakgeluid, zoals ook andere Kia's en Hyundai's dat doen. De besturing is licht en het stuur ligt een tikkeltje schuin. Ondanks de nieuwe neuspartij komt de Soul op oneffenheden nog altijd bonkerig over. Zeker de achteras weet niet zo goed raad met dwarsrichels. Je merkt dat Kia met een harde demping en vering het overhellen zo veel mogelijk heeft willen tegengaan. Iets meer beweging in de koets had best gemogen als daarmee het onderstel minder straf zou aanvoelen.

Om het verbruik te drukken beschikt de Kia Soul over het EcoDynamics-pakket. Start-stoptechniek zorgt ervoor dat de motor afslaat als je stilstaat en de bak in z'n vrij zet. Dat resulteert in een fabrieksopgave van 6,0 liter benzine per 100 kilometer, wat betekent dat de CO2-uitstoot per kilometer uitkomt op 139 gram per kilometer. Goed voor 20 procent bijtelling bij zakelijk gebruik, lekker voor de mensen die het opvallende karretje willen inzetten als rijdende reclamezuil.

De volledige rij-impressie staat in AutoWeek 50 die vanaf woensdag 14 december in de winkels ligt.

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (11)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.