Gereden: Jaguar XKR-S

Sandor van Es rijdt Jaguar XKR-S
Wat voegt de letter S nog toe aan de toch ook allerminst kinderachtige Jaguar XKR? Nou, in elk geval een hoop rook.

Wanneer we de Jaguar XKR-S tijdens de introductie over het circuit jagen, is het alsof we in een pretpark zijn beland. Ten opzichte van de XKR ligt de S een centimeter lager bij het asfalt, is de vering zo'n dertig procent harder geworden en is de wielgeometrie aangepast. Resultaat: met name de neus is bijteriger geworden, waardoor deze snelste productie-Jag ooit (de XJ220 wordt beschouwd als een gelimiteerde oplage) met lekker veel precisie de bocht in is te dirigeren. Dat niet alleen, dankzij die grip van de voorwielen kun je de achterkant fantastisch met het gaspedaal bespelen. Met je rechtervoet stuur je maximaal 550 pk (da's 40 meer dan de gewone XKR) en 680 Nm (+55) naar de achterwielen, de mate van de drifthoek bepaal je dan ook met een centimeter meer of minder gas.

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar de gemiddelde Jaguar-koper komt niet dagelijks op een circuit. Daarom staan, in tegenstelling tot Porsche, de letters R en S niet voor een uitgeklede lichtgewicht. Binnenin ontbreekt het je namelijk aan helemaal niets: van een uitgebreid infotainment systeem tot en met een volledig lederen aankleding, het zit er allemaal op een aan. Comfort, luxe en sportiviteit gaan hand in hand bij het Britse merk. In tegenstelling tot de buitenkant, waar onder meer de neus flink is aangepakt, is er in het interieur, op wat stiksels en logo's na en de rijkere standaarduitrusting, minder gebeurd.

Op straat, in het wild zeg maar, is deze brute roofkat pas écht in z'n element. Besturing en onderstel zijn niet zo scherp afgesteld als bij bijvoorbeeld die eerder genoemde Porsche 911 RS, maar het beetje behoudendheid dat er nog in zit, geeft enorm veel vertrouwen als je een bergpas over scheurt. Omdat er zoveel rust en controle in de koets zit, kun je haast ongemerkt ongelofelijk hard.

Een ware gentlemanracer met 'n ruig randje dus, deze XKR-S. Hij zit in de league van bijvoorbeeld een Aston Martin Virage. Met een prijs van 182.000 euro is-ie bijna 25 mille duurder dan de gewone XKR. Voor wie in dit segment shopt, lijkt dat geen onoverkomelijk gat. Je krijgt er namelijk wel een bijzonderder auto voor terug.

De volledige rijimpressie kun je lezen in AutoWeek 26, die vanaf 29 juni in de winkel ligt.

Lezersreacties (18) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.