Gereden: Citroën DS3 Cabrio Racing

Citroën DS3 Cabrio Racing Concept
Citroën DS3 Cabrio Racing ConceptCitroën DS3 Cabrio Racing ConceptCitroën DS3 Cabrio Racing ConceptCitroën DS3 Cabrio Racing ConceptCitroën DS3 Cabrio Racing ConceptCitroën DS3 Cabrio Racing Concept
Bijna een jaar na de onthulling van de Citroën DS3 Cabrio Racing staat het licht op groen voor een beperkte oplage van 100 exemplaren. Het verschil met de gesloten DS3R? In een notendop: een stoffen harmonicadak, matgrijze lak en 25 kg extra ballast.

De DS3 Racing is een terugkeer naar vorm voor Citroën. Ooit stond de dubbele visgraat te boek als een te duchten concurrent in de hot hatch-arena, al verwaterde die reputatie samen met de Saxo 1.6 en C2 VTS. Van de vorige C4 waren er nog wel 'Loeb Editions', maar die bleken vooral door de marketingafdeling bedacht. Om dat recht te zetten, werd het WRC-team betrokken bij de ontwikkeling van de DS3R, wat één van de beste hatchbacks uit de recente geschiedenis van Citroën opleverde.

Je zou dus kunnen stellen dat de Racing niet echt een kandidaat is voor een cabriobehandeling, omdat het dak verwijderen meestal funest is voor de rijdynamiek. Citroën countert die kritiek met de claim dat de structurele stijfheid nauwelijks afneemt, mede dankzij de intacte dakbogen.

De hele constructie zou ook maar 25 kg extra wegen, waar een klassiek panoramadak gemakkelijk 50 kg en meer in de weegschaal legt. Driekwart open is het trouwens aangenaam toeven in de DS3 Cabrio, al wil je liever niet achterin zitten als het dak helemaal open staat tot aan de minuscule koffer.

De motor voelt even kwiek aan, de wielcontrole is beduidend beter dan die van de Citroën C4 die we ook testten en de neus reageert goed op stuurcommando's. Pas wanneer je echt pusht, doett de invloed van de ombouw zich gelden.

Dan gaat de structuur torderen, de binnenspiegel trillen en de koets sidderen over gemene dwarsrichels in de bocht. Want wat Citroën natuurlijk verzwijgt, is dat het merendeel van die kilo's boven de schouderlijn zitten. Geen issue in de gewone versies, maar genoeg om de Racing een halve trede naar beneden te halen.

De volledige eerste rijtest met de Citroën DS3 Cabrio Racing verschijnt binnenkort in AutoWeek.

Lezersreacties (16) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.