AutoWeek Top 50: Citroën DS3

Vliegende start voor Citroëns DS-label

Citroën DS3
De AutoWeek Top 50 is een lijst van de - in onze ogen - 50 belangrijkste auto's van de afgelopen 25 jaar. Dus vanaf 1990, het geboortejaar van AutoWeek. Elke week zet één van de redacteuren een kandidaat voor de eindlijst in het zonnetje. Dit weekend richten we de spotlight op de Citroën DS3.

In 2009 maakte Citroën enigszins vanuit het niets bekend dat het de fameuze naam DS opnieuw tot leven wekte. We hielden ons hart een beetje vast: de naam 'DS' zorgde immers voor hoge verwachtingen, en zou het in financieel zwaar weer verkerende PSA deze wel waar kunnen maken?

In 2010 kwam het antwoord in de vorm van de DS3, het eerste DS-model van Citroën. Het merk koos gelukkig niet voor de makkelijke weg: het DS-label kreeg geen opgedirkte standaard-Citroëns in het gamma, maar speciaal ontwikkelde, unieke modellen.

Citroën verdient veel waardering voor dat besluit, vooral ook omdat de DS3 meteen zo'n leuke auto was. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het eerste model van het nieuwe DS meteen ook het beste uit de geschiedenis is geweest.

De DS3 kwam in 2010 beschikbaar met VTi-, THP- en HDi-motoren. De auto deelde z'n krachtbronnen deels met de tweede generatie New Mini, toevallig ook één van de grootste concurrenten van het kleintje van DS.

AutoWeek heeft ook een DS3-duurtester gehad, eentje met de 156 pk sterke 1.6 THP onder de kap. Niet alleen het opvallende lijnenspel en fraaie interieur oogstten lof, ook de rijeigenschappen kregen veel waardering.

Later volgden ook een Cabrio-versie en een DS3 Racing met 200 pk. Die laatste kwam in een beperkte oplage beschikbaar en was met een prijs van 35 mille behoorlijk duur in het hot hatch-segment.

Vorig jaar behaalde de DS3 de mijlpaal van 300.000 verkochte exemplaren (afbeeldingen 2 en 3). In dat jaar volgde ook een kleine opfrisbeurt. Dit jaar heeft PSA DS als een apart merk gepositioneerd en de instapper gaat voortaan dus door het leven als DS 3. Het feit dat DS nu een los merk heeft kunnen worden, geeft wel aan hoe belangrijk de DS3 is geweest.

Wat vind jij van de Citroën DS3/DS 3? Geef je mening via de poll aan de rechterkant van deze pagina!

Voor de duidelijkheid: de kandidaten voor de Top 50 zijn geselecteerd op (historische) relevantie en niet louter op hun uiterlijk, specificaties of prestaties. In december 2015 is de lijst van 50 auto's compleet. Tegen die tijd kun je stemmen op je favoriet(en) en hieruit rolt vervolgens de eindrangschikking van de Top 50. De poll rechts op de pagina is bedoeld om bij elke kandidaat alvast de sentimenten te peilen! Voor de supercars (denk aan de McLaren F1) en schoonheden (zoals de Alfa Romeo 8C) stellen we in december aparte lijsten samen.

Lezersreacties (37) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.