Gelderland niet blij met tolheffing A15

Gelderland niet blij met tolheffing A15
De provincie Gelderland is niet blij met het voornemen van minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur om tol te gaan heffen op het nog te openen deel van de snelweg A15 tussen Ressen en Zevenaar in Gelderland. De provincie is 'geschrokken' en denkt dat het kabinet de automobilist van de A15 af jaagt als er tol betaald moet worden.

Schultz schreef maandag aan de Tweede Kamer dat gebruik van het snelwegdeel de automobilist 1,62 euro gaat kosten. Vrachtwagens betalen 7,54 euro. Ook het toltarief voor de Blankenburgtunnel onder de Nieuwe Waterweg werd vastgesteld, dat ligt voor personenauto's op 1,18 euro.

Het plan voor tolheffing op de A15 is al heel oud. Gelderland heeft het effect daarvan keer op keer laten onderzoeken en stelt dinsdag dat volgens de jongste cijfers 44 procent van de weggebruikers een andere route zal kiezen om de tol te omzeilen.

De snelweg A15 is de meestgebruikte route voor vrachtvervoer tussen de Rotterdamse haven en het Duitse achterland. Er ontbrak een stukje snelweg in Oost-Gelderland, wat voor veel vertraging zorgde. Het nieuwe snelwegdeel gaat in 2019 open. Gelderland heeft aan de bouw 360 miljoen euro bijgedragen.

Die bijdrage zit de provincie nu ook dwars: "Het kabinet weet wel geld te vinden voor wegen in de Randstad. Het investeert daar zelfs in gemeentewegen, maar de regio moet bijdragen aan rijkswegen. En dan ook nog het hoogste toltarief, terwijl het duidelijk anders was afgesproken.''

Gelderland wil dat Schultz haar plannen terugdraait. "Als de A15 in 2019 opengaat, ga ik er vanuit dat de minister wil dat er ook auto's overheen gaan rijden'', aldus verkeersgedeputeerde Conny Bieze.

Lezersreacties (35) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.