Frankrijk vreest Kia en Hyundai

Frankrijk vreest Kia en Hyundai
Een kat in het nauw maakt rare sprongen; Frankrijk – dat worstelt met z'n eigen auto-industrie - wil dat de import van Kia's en Hyundais scherper in de gaten wordt gehouden en stuurt aan op de herinvoering van importheffingen.

Het is geen geheim dat de Franse auto-industrie in het slop zit. In een krimpende markt nam de import van Zuid Koreaanse auto's (lees: Hyundai en Kia) vorig jaar echter met 24 procent toe ten opzichte van 2010 naar 345.000 auto's. In 2007 waren dat er nog 640.000 maar in de tussenliggende jaren hebben Kia en Hyundai de productie deels verplaatst naar Europese fabrieken.

Frankrijk maakt zich desondanks zorgen over de vele import-Kia's en –Hyundais. Daarom heeft de Franse overheid een verzoek ingediend bij de Europese Unie of de Koreanen verplicht kunnen worden om van tevoren aan te geven hoeveel en welk type auto's ze naar Europa willen gaan verschepen. Dit zou de eerste stap kunnen betekenen naar een herinvoering van importheffingen. Iets meer dan een jaar geleden (1 juli 2011) werd juist een vrijhandelsverdrag tussen de EU en Zuid Korea van kracht. In het verdrag is een clausule opgenomen waarin staat dat de EU heffingen mag herintroduceren wanneer de eigen industrie onder druk komt te staan van importproducten.

Hyundai begrijpt niet zo goed waar de Franse overheid zich druk om maakt. "De groei van Hyundai in Europa is gebaseerd op de producten die ontworpen, ontwikkeld en gebouwd zijn in Europa", zegt een woordvoerder van het Koreaanse merk. "In de eerste helft van 2012 was minder dan twaalf procent van de 232.454 in Europa verkochte Hyundais afkomstig uit Korea, zeventig procent komt uit de Europese regio." Daarbij wordt gedoeld op de fabrieken in Tsjechië en Turkije. Kia bouwt ook auto's in Slowakije.

Volgens Karel de Gucht, Europees commissaris voor Handel bij de EU, profiteert Europa juist van de handel met Zuid Korea. Hij wijst erop dat de Europese export die kant op in 2011 met 16 procent is gegroeid naar 32 miljard euro.

PRIVATE LEASE Hyundai

Lezersreacties (119) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.