Flinke groei private lease

Private lease al 10% van de leasemarkt

Fiat 500S
Private-leasecontracten schuiven steeds meer op naar langere looptijden en hogere maandbedragen. Inmiddels maakt het aandeel private lease al tien procent uit van de totale leasemarkt.

De private-leasemarkt wordt langzamerhand volwassen. De Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) deed onderzoek en constateerde een aantal interessante trends.

Aanvankelijk vonden vooral kleine compacte auto's uit het A-segment aftrek voor relatief lage maandbedragen van € 200 tot € 250 en een relatief korte looptijd. De trend is echter dat maandbedragen en looptijden toenemen. Er vindt langzamerhand een verschuiving plaats naar contracten van € 300 tot € 400 per maand. Grotere en luxere auto's uit het B- en het C-segment worden steeds vaker via private lease gebruikt.

Het aantal private-leasecontracten is in 2016 met 78 procent gestegen ten opzichte van het jaar ervoor en bedraagt nu ongeveer 64.000 contracten. Ook is er een duidelijk verschuiving naar contracten van drie jaar of langer. Bij 70 procent van de private-leasecontracten is er een kilometrage van 15.000 kilometer per jaar afgesproken.

De gemiddelde leeftijd van een private-leaserijder is 46 jaar en licht stijgend. De leeftijd is behoorlijk gespreid, maar de grootste groep zit tussen de 46 en 55 jaar (23%). De leeftijdsgroep 26 tot 35 jaar is met 21 procent ook goed vertenwoordigd. Afgelopen jaar zat de grootste groei bij de senioren. Het zijn in ruime meerderheid vrouwen (65%) die voor private lease kiezen.

Wat de gekozen auto's betreft is het vrijwel uitsluitend benzine wat de klok slaat. Slechts twee procent was in 2016 een diesel en minder dan één procent een elektrische auto. Het merendeel van de auto's heeft nog een cataloguswaarde van onder de € 15.000, maar de prijsklasse van € 15.000 tot € 20.000 is de grootste groeier. Auto's boven de € 30.000 hebben een aandeel van slechts drie procent. De populairste auto in 2016 was de Fiat 500. Volkswagen is het meest gekozen merk in de private lease, gevolgd door Peugeot, Opel, Seat en Fiat.

Populairste modellen in 2016

1Fiat 5008,5%
2Peugeot 1087,5%
3Volkswagen Up6,9%
4Opel Karl4,7%
5Volkswagen Polo4,7%
6Hyundai i104,5%
7Volkswagen Golf4,0%
8Seat Ibiza3,9%
9Seat Mii3,4%
10Opel Corsa3,2%

Private Lease Vergelijker

Sinds kort heeft AutoWeek de Private Lease Vergelijker beschikbaar, waar bijna het volledige private-leaseaanbod van Nederland is terug te vinden. Je kunt filteren op maandbedrag, kilometers per jaar en leaseperiode. Per auto zijn de maandbedragen van verschillende aanbieders vermeld. Je kunt vaak dezelfde auto bij verschillende aanbieders leasen, zowel bij het eigen merk als bij verschillende leasemaatschappijen. Onderling zitten er soms nog behoorlijke verschillen in de maandbedragen.

Lees verder: de voor- en nadelen van private lease.

Lezersreacties (4) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.