Facelift Friday: Volkswagen Type 4

Van 411 naar 412

Facelift Friday Volkswagen 411 412 Type 4
Facelift Friday Volkswagen 411 412 Type 4Facelift Friday Volkswagen 411 412 Type 4Facelift Friday Volkswagen 411 412 Type 4Facelift Friday Volkswagen 411 412 Type 4Facelift Friday Volkswagen 411 412 Type 4Facelift Friday Volkswagen 411 412 Type 4Facelift Friday Volkswagen 411 412 Type 4Facelift Friday Volkswagen 411 412 Type 4Facelift Friday Volkswagen 411 412 Type 4
Wie denkt aan luchtgekoelde Volkswagens komt al snel bij de Kever en de beroemde T1- en T2-bussen uit, maar er waren meer auto's met een koelvloeistofloze krachtbron achter de achteras. Vanaf 1968 voerden de Wolfsburgers bijvoorbeeld de Type 4, een relatief groot model. Deze Passat-voorloper kreeg in 1972 een niet te missen facelift.

De verzamelnaam voor de auto's in dit verhaal is 'Type 4', waarmee meteen duidelijk is waar dit model thuishoort in de Volkswagen-chronologie. De Kever is de Type 1, de bus de Type 2, de Type 3 is een liftback of sedan die vanaf 1961 boven de Kever werd gepositioneerd en deze Type 4 een groter model dat qua concept enige overeenkomsten vertoont met die Type 3. In zijn eerste verschijningsvorm heette de auto 411 en dat type verscheen als 'sedan' met een schuine liftback-kont en als stationwagon. Opmerkelijk genoeg moest die laatste het altijd met twee (of drie, zo je wilt) deuren doen, terwijl de sedan wel met achterdeuren verkrijgbaar was.

In alle gevallen was de indeling van de auto natuurlijk wel wat opmerkelijk. De plaatsing van de motor resulteerde nu eenmaal onherroepelijk in een hoge tildrempel en dito laadvloer, al had Volkswagen het zo plat mogelijk maken van zijn luchtgekoelde viercilinders inmiddels aardig onder de knie. Ter compensatie was er in de neus nog een fors tweede laadruim aanwezig. De motoren zelf werden groter en krachtiger dan de welbekende Kever-blokjes, maar qua concept was de Type 4 eind jaren 60 eigenlijk al wat achterhaald. De Europese en Japanse concurrentiebood immers vrijwel zonder uitzondering auto's met de motor voorin aan en dat leverde zowel op het gebied van rijgedrag als praktische inzetbaarheid de nodige voordelen op.

In 1972 vond Volkswagen het tijd voor een grondige update. De oorspronkelijke (uiteraard grille-loze) neus met hooggeplaatste koplampunits maakte daarbij plaats voor een front waarbij de koplampen juist opmerkelijk laag in de neus zijn gemonteerd. De nieuwe halogeenunits werden bovendien gevat in een opvallend scherp gelijnd zilverkleurig frame, waarmee de Type 4 een heel andere uitstraling kreeg. Zelfs de naam van de auto werd aangepast: 411 werd 412.

Video

PRIVATE LEASE Volkswagen

Lezersreacties (124) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.