EV-rijder vaker ook duurder uit door hoge energieprijzen

Ook elektriciteit wordt duurder

EV elektrisch rijden snelladen laden supercharger fastned

Het opladen van elektrische auto's wordt waarschijnlijk voor veel mensen duurder nu de stroomkosten stijgen. Niet alleen thuis, maar mogelijk ook aan de openbare laadpaal of de snellader bij Fastned.

Eigenaren van auto's met een verbrandingsmotor zijn op dit moment duur uit vanwege de recordhoge brandstofprijzen, maar ook EV-rijders gaan meer betalen. Om te beginnen zegt snellaadbedrijf Fastned dat het nog geen besluit heeft genomen over een eventuele prijsstijging, maar dat het 'logisch is dat de stijgende stroomkosten worden doorberekend in de prijs van het laden van elektrische auto's'. Fastned, dat ruim 65.000 klanten heeft, houdt de prijs van de elektriciteit uit de laadpalen al ruim vier jaar op 59 eurocent per kilowattuur. Volgens de woordvoerder 'kijkt het momenteel echter naar eventuele prijsaanpassingen, maar zijn er nog geen keuzes gemaakt'.

Voor openbare laadpalen ligt het ingewikkelder. Een woordvoerder van energieleverancier Vattenfall legt uit dat de afgesproken prijzen voor stroom per regio verschillen. Provincies en gemeenten houden aanbestedingen, waarbij de tarieven worden afgesproken. In sommige regio's zijn die tarieven gedeeltelijk gebaseerd op de inkoopprijs van elektriciteit, maar in sommige andere regio's is dat niet zo. Op dit moment vraagt Vattenfall bijvoorbeeld een hoger bedrag per kilowattuur in Amsterdam dan in Noord-Brabant.

Of het thuis opladen van elektrische auto's duurder wordt, hangt af van de overeenkomst die iemand heeft met de energieleverancier. Wanneer die de prijzen verhoogt bij een variabel contract, dan wordt het laden van de elektrische auto vanzelfsprekend ook duurder.

Lezersreacties (103) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.