Elektrische auto's krijgen korting op parkeertarieven

Stimulerende maatregel

Tesla Model X

De Nederlandse overheid trekt een nieuwe maatregel uit de kast om elektrisch rijden te stimuleren. Binnenkort zijn eigenaren van elektrische auto's minder kwijt bij betaalde parkeerplaatsen.

Om Nederlanders op grotere schaal in elektrische auto's te krijgen, werd er onlangs nog een aanschafsubsidie beschikbaar gesteld voor nieuwe én gebruikte EV's. Nu ligt de volgende stimulans klaar. EV's kunnen op den duur goedkoper parkeren dan auto's met een verbrandingsmotor. Dat meldt Automobiel Management op basis van een wetsvoorstel van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat).

Het wetsvoorstel geeft gemeenten de ruimte om andere parkeertarieven te hanteren voor volledig elektrische auto's. Op basis van kentekenherkenning is het mogelijk om te bepalen of een auto recht heeft op een lager tarief. De uitzondering geldt alleen voor volledig elektrische auto's. Er wordt verder geen onderscheid gemaakt tussen verschillende emissieklassen, zoals bij diesel- en benzineauto's mogelijk zou zijn.

Het wetsvoorstel wordt begin september door de Kamercommissie behandeld. Bij een definitieve goedkeuring kunnen gemeenten zelf gaan bepalen of en hoeveel korting er voor parkerende EV's gaat gelden. Het doel is uiteraard om de lokale gemiddelde emissie van auto's in steden omlaag te krijgen en de luchtkwaliteit te verbeteren.

Lezersreacties (185) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.