'Elektrische auto goedkoper dan diesel'

Benzine nog altijd voordeliger

Hyundai Kona Electric gepresenteerd
De maandlasten voor het rijden in een elektrische auto zijn in Nederland lager dan die voor een dieselwagen. Dat stelt autoleasebedrijf Leaseplan in zijn Car Cost Index. Benzineauto's zijn nog altijd de goedkoopste voertuigen.

De maandelijkse kosten om in een elektrisch aangedreven auto te rijden, bedragen volgens Leaseplan gemiddeld € 829. Een diesel is met € 861 per maand € 32 duurder. Voor een vergelijkbare auto met een benzinemotor bedragen de kosten € 785.

Gemiddeld betalen elektrische rijders in de 21 landen die LeasePlan onderzocht meer geld aan belasting. Dat had voornamelijk te maken met de hogere aanschafprijs van elektrische auto's. Op brandstof besparen ze dan juist weer veel.

Noorwegen is het enige land waarbij de kosten voor een elektrische auto lager zijn dan voor auto's met een benzine- of dieselmotor. In veel andere landen nemen de kosten voor elektrisch rijden snel af nu er steeds meer betaalbare EV's met een bruikbare actieradius op de markt komen, zoals de Hyundai Kona Electric (foto) en diens op handen zijnde broertje Kia Niro EV. Ook dalen de prijzen doordat er meer elektrische auto's worden geproduceerd.

Lezersreacties (131) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.