Eerste Volkswagen-klant krijgt vergoeding dieselschandaal

Nieuw hoofdstuk in dieselschandaal

Volkswagen Wolfsburg fabriek HQ hoofdkantoor logo dieselgate

Volkswagen moet voor het eerst een schadevergoeding betalen aan een consument die het merk heeft aangeklaagd vanwege het dieselschandaal. Dat oordeelt de hoogste rechtbank in Duitsland maandag. De uitspraak zet de deur open voor vergoedingen voor andere gedupeerde consumenten.

Volkswagen kwam in het najaar van 2015 in opspraak toen bleek dat het concern jarenlang had gesjoemeld bij toelatingstesten voor dieselmotoren. De motoren waren voorzien van software waardoor ze in het laboratorium veel schoner uit de bus kwamen dan bij normaal gebruik op de openbare weg.

De Duitse consument Herbert Gilbert eiste het volledige aankoopbedrag van zijn auto terug, omdat hij door de automaker een lagere emissie kreeg voorgespiegeld dan in werkelijkheid door de wagen werd uitgestoten.

Het vonnis betekent goed nieuws voor de consumenten die ook zaken tegen Volkswagen hebben aangespannen. Ook zij zullen dus mogelijk een schadevergoeding ontvangen. De bedragen zullen afhangen van het aantal kilometers dat ze met hun Volkswagen gereden hebben.

Nog circa zestigduizend Volkswagen-bezitters hebben zaken lopen bij lagere Duitse rechtbanken. De zaak heeft het Duitse concern inmiddels al zo'n 30 miljard euro gekost aan boetes, compensatie en aanpassingen aan de auto's.

Volkswagen laat in een reactie weten dat het bedrijf zo snel mogelijk met een regeling wil komen om VW-eigenaren eenmalig tegemoet te komen.

PRIVATE LEASE Volkswagen

Lezersreacties (152) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.