Dodge Caliber Concept

Dodge Caliber
Dodge onthulde tegelijk met de Nitro concept SUV in Chicago ook een concept crossover, de Caliber,  in Londen. De Dodge Caliber debuteert in Genève  en al op de IAA in Frankfurt in september verwachten we de productieversie van dit model, dat ook naar Europa zal komen.

Dodge onthulde tegelijk met de Nitro concept SUV in Chicago ook een concept crossover, de Caliber, in Londen. De Caliber debuteert in Genève en al op de IAA in Frankfurt in september verwachten we de productieversie van dit model dat ook naar Europa zal komen.

Dodge zet de plannen om het merk in 2006 op de Europese en andere markten buiten Noord-Amerika uit te brengen kracht bij met de onthulling van twee wereldauto's. De Nitro concept SUV debuteerde op de Chicago Auto Show en de Caliber concept werd in Londen aan de Europese pers getoond. Op 1 maart vindt zijn officiële debuut plaats op de Salon van Genève.
Dodge is vast van plan om op de zogenaamde exportmarkten flink te gaan scoren. Naast de komst in 2006 van de niet al te grote Nitro, verwachten we dus ook dat de Caliber volgend jaar in productie zal gaan. Officieel is het zo dat Dodge nog de reacties zal testen van het Europese publiek dat de Zwitserse show bezoekt. Er is overigens ook al een grote groep potentiële Europese klanten geënquêteerd of ze zich in het merk Dodge zouden kunnen vinden.
De Caliber is in ieder geval een model dat hier niet uit de toon zou vallen als té Amerikaans of te groot. De auto heeft een wielbasis van 2,64 m en is met 4,41 m ook niet te kolossaal. Hij heeft een breedte van 1,74 en een hoogte van 1,53. Dat laatste is niet bepaald erg laag, maar "optisch wordt het wel verhuld door de zwarte lijsten langs het dak, die overlopen in de geïntegreerde dakspoiler," zei ontwerper Michael Nicholas van DaimlerChrysler's Advanced Design Studio, die bij de onthulling in Londen aanwezig was.
Op onze opmerking dat onder een bepaalde hoek de Caliber een beetje weg heeft van de in Amerika zeer populaire Dodge Magnum stationwagen, knikte hij bevestigend: "Yes, dat klopt hij heeft een snufje Magnum."
Uiteraard is de Caliber een lid van de nieuwe Dodge-familie die herkenbaar is aan een nogal macho-uiterlijk met de typische 'crosshair grille'. De concept car heeft geprononceerde wielkasten, brede schouders en staat op grote 19-inch wielen. In ieder geval lijkt 't alsof de Dodge Caliber concept zó van de lopende band is gereden. Gezien de vooruitstrevendheid op het gebied van design van Chrysler's meest succesvolle divisie van de Chrysler Group verwachten we dat de productieversie niet al te erg zal afwijken van deze 'ontwerpstudie'.