De rondgang: invloed bijtelling op Volkswagen

'GTE-modellen blijven een rol spelen'

Volkswagen E-Golf
Volgend jaar is er nog maar één optie voor wie een laag bijtellingspercentage wil: een volledig elektrische auto. Welk effect heeft dat op de vraag naar EV's, plug-ins en de rest van het modellengamma? Wij legden het voor aan Volkswagen Nederland.

Volkswagen boekte dit jaar grote successen met de plug-in versies van de Golf en Passat. De GTE's zijn zeer geliefd in leaseland wegens de 15 procent bijtelling waar de stekkerhybrides dit jaar nog voor in aanmerking komen. Het wegvallende voordeel voor deze plug-ins na het gelijktrekken van de bijtelling zal naar verwachting een stevige hap uit de vraag naar de de GTE's nemen. Volgend jaar geldt voor alle auto's een bijtellingstarief van 22 procent, alleen volwaardige EV's komen voor 4 procent in aanmerking.

Toch blijft Volkswagen positief. "De Golf GTE en Passat GTE zullen, ongeacht fiscale prikkels, een belangrijke rol blijven spelen in de transitie naar volledig elektrisch rijden." Volkswagen zegt er vertrouwen in te hebben dat er vraag naar de plug-ins blijft bestaan, maar erkent "[...] dat die lager zal zijn dan nu."

De GTE's zijn niet de enige geëlektrificeerde modellen die Volkswagen in Nederland aanbiedt. In de vorm van de e-Golf en de e-Up heeft het merk twee volledig elektrische auto's op de prijslijsten staan, modellen waar Volkswagen een grotere vraag naar verwacht. Volkswagen noemt de e-Golf in het bijzonder, de elektrische Golf is sinds de recente facelift op technisch vlak onder handen genomen en heeft nu een hogere actieradius dan voorheen.

Net als eerder bij BMW en Renault bleek, ziet ook Volkswagen een positieve kant aan de nieuwe bijtellingsregels. "Door de nieuwe regels gaan leaserijders weer kiezen met het hart. Daar komt bij dat bij een groot aantal modellen, denk aan de Tiguan, Touran en Golf GTI, de bijtelling volgend jaar juist zakt van 25 naar 22 procent."

PRIVATE LEASE Volkswagen

Lezersreacties (51)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.