Chery: Chinees modellenoffensief

Chery M14
Het Chinese merk Chery blaast op de komende autoshow in Sjanghai flink in de bus. Er worden liefst 4 nieuwe modellen gepresenteerd waaronder een sportauto die met behulp van Pininfarina is ontwikkeld.
Het Chinese merk Chery blaast op de komende autoshow in Sjanghai flink in de bus. Er worden liefst 4 nieuwe modellen gepresenteerd waaronder een sportauto die met behulp van Pininfarina is ontwikkeld. De Chery M14 is een sportauto waarbij Pininfarina nauw betrokken is geweest bij de ontwikkeling. Volgens de fabrikant is er in China veel vraag naar een sportauto van eigen makelij; nu staat er een auto die voldoet aan internationale standaards. De M14 staat op een geheel nieuw platform, heeft een coupé-cabrio dak, kuipstoelen en een multifunctioneel stuurwiel. De M14 is voorzien van een 1,6- of een 2,0-liter motor die bij Chery zelf geproduceerd is.
Het tweede model is de Chery FengYun. Dit model is gebaseerd op de eerste generatie Seat Toledo; de Feng Yun maakt dus gebruik van techniek uit de Volkswagen Golf II. Het model is eveneens voorzien van de 1,6-liter en de 2,0-liter motor maar ook een 1,9-liter dieselmotor behoort tot de mogelijkheden. De auto 4,55 m lang, 1,75 m breed en 1,48 meter hoog.
De B13 is een mpv met 6 tot 8 zitplaatsen. Chery belooft dat het interieur variabel in te delen zal zijn. De auto heeft forse maten: 5,05 meter lang, 1,82 breed en 1,85 meter hoog. De wielbasis is een riante 3 meter.
Tot slot is er de S16; een mini-auto met ei-vorm. Wellicht lost dit model op den duur de Chery QQ af. Dit model staat bekend als kloon van de Chevrolet Matiz; op het moment liggen de Chinezen om dit model overhoop met General Motors, die de Matiz als Chevolet Spark ook in China importeren.
Tel bij deze modellen ook nog eens de Tiggo SUV op, die enige tijd geleden werd onthuld en er is sprake van een onvervalst modellenoffensief. Het ligt in de lijn der verwachting dat Chery zich met al deze nieuwe modellen aan het wapent voor een exportproject naar Europa en wellicht ook de VS. Wanneer de exportplannen concreet worden, is nog niet duidelijk. De auto's van Chery worden gebouwd in China en Iran.