'BYD onttroont Tesla bijna als grootste EV-fabrikant'

Wereldwijde vraag naar elektrische auto's neemt enorm toe

Tesla Model Y RWD

De wereldwijde vraag naar elektrische auto's neemt dit jaar enorm toe. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau GlobalData. In heel 2023 worden wereldwijd naar verwachting 11 miljoen elektrische auto's verkocht. Ruim 40 procent meer dan in 2022.

Onderzoeksbureau GlobalData voorspelt dat er dit jaar wereldwijd waarschijnlijk 11 miljoen volledig elektrische personenauto's en lichte bedrijfswagens gaan worden verkocht. Dat zijn er 41 procent meer dan er vorig jaar over de internationale toonbanken vlogen. Wereldwijd zal zo'n één op de acht verkochte auto's volledig elektrisch zijn. In met name Europa wordt een heftige groei van het aantal verkochte EV's verwacht. GlobalData zet voor de Europese markt in op een verkooptoename van 50 procent, onder meer doordat de gevolgen van het wereldwijde tekort aan computerchips kleiner worden. Ook voor de Verenigde Staten en China voorspelt GlobalData een groei van de EV-verkoop, al vlakken de groeicijfers in China af.

Wie groeit wereldwijd uit tot de grootste fabrikant van elektrische auto's? Volgens GlobalData is dat Tesla. Het onderzoeksbureau verwacht dat de Amerikanen met wereldwijd 1,6 miljoen verkochte auto's in 2023 op de eerste plek eindigen. Tesla voelt wel de hete adem van het Chinese BYD - dat wereldwijd al de grootste fabrikant van geëlektrificeerde auto's is - in de nek. Voor BYD zet GlobalData dit jaar namelijk in op een verkoopaantal van maar liefst 1,58 miljoen elektrische auto's. SAIC Motor volgt met aanzienlijke afstand op de derde plek (1,01 miljoen stuks). De Volkswagen Group eindigt naar verwachting met 840.000 stuks op de vierde plek. Op plek vijf staat straks mogelijk eveneens een Chinese fabrikant: Volvo- en Polestar-moederbedrijf Geely (580.000 stuks).

De - naar verwachting - grootste EV-fabrikanten van 2023

FabrikantVerwacht aantal te verkopen EV's in 2023
Tesla1,6 miljoen
BYD Auto1,58 miljoen
SAIC Motor1,01 miljoen
Volkswagen Group0,84 miljoen
Geely0,58 miljoen
Hyundai Motor Group0,53 miljoen
Renault-Nissan-Mitsubishi Alliantie0,46 miljoen
Chery Group0,37 miljoen
Stellantis0,34 miljoen
GAC Group0,33 miljoen

Lezersreacties (206) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.