'Brexit kan BMW dwingen fabrieken te sluiten'

Alles hangt af van toeleveranciers

Mini's drie miljoenste uit Oxford
BMW zal de fabrieken van Mini en Rolls-Royce in Groot-Brittannië moeten sluiten als de levering van onderdelen door de Brexit in gevaar komt.

Dat is althans wat de Duitse autobouwer tegenover The Financial Times zou hebben losgelaten. "We zullen onze uiterste best doen om in het Verenigd Koninkrijk te blijven, maar als onderdelen bij de grens worden tegengehouden, kunnen we hier niet langer produceren", legt BMW's Custom Manager Stephan Friesmuth uit. Auto's met de merknaam BMW worden niet geproduceerd op 'Het Eiland', maar juist voor de Britse merken Mini en Rolls-Royce is de Britse afkomst belangrijk. Ondanks de inspanningen van 'onze' fabriek in het Limburgse Born is nog altijd 60 procent van de Mini's afkomstig uit Engeland. Naast de bekende fabriek in Oxford heeft Mini faciliteiten in Hams Hall, waar motoren worden geproduceerd, en in Swindon, waar plaatwerk van de band rolt.

Toch verdient het nieuws enige nuance, want eerder stelde BMW zijn Britse medewerkers nog gerust door te beloven dat ook de elektrische Mini in Oxford zal worden gebouwd. Daar brengt het nieuws van vandaag in principe geen verandering in, maar er zijn dus wel scenario's denkbaar waarin BMW naar heftige maatregelen moet grijpen. In BMW's Britse fabrieken werken in totaal zo'n 6.300 mensen.

PRIVATE LEASE BMW

Lezersreacties (46) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.