"Bewindvoerder bij Saab is onzin"

Saab in Trollhättan | Foto: ANP/EPA
Volgens geruchten in Zweden zou er een bewindvoerder bij Saab worden aangesteld voor een reorganisatie van het bedrijf. "Geen sprake van," aldus de woordvoerder van het merk.

Verontrustend nieuws op de Zweedse radio. Saab zou bij de rechtbank bescherming hebben aangevraagd tegen schuldeisers. Als die bescherming wordt gegeven, zou een bewindvoerder in het bedrijf moeten stappen die samen met het management zorgt voor een reorganisatie. "Die verhalen zijn pure speculatie," vertelt de woordvoerder van Saab. "Kennelijk zijn die uitspraken gedaan door iemand die het beter vindt voor Saab dat dit gebeurt, maar er is geen sprake van."

In 2009 kreeg Saab al eerder te maken met een bewindvoerder, nadat General Motors bekend maakte te willen stoppen met Saab. Zo ver is het nu dus nog niet, maar de kou is zeker nog niet uit de lucht. De twee grootste vakbonden hebben aangekondigd dat als Saab de lonen over augustus niet betaalt, de druk flink zal worden opgevoerd.

Met de goedkeuring van de werknemers wordt er genoegen genomen met een vertraging van maximaal twee weken. In juni en juli kwam het salaris een week te laat. "We hebben nog niet besloten of er faillissement zal worden aangevraagd, maar dat is wel de natuurlijke gang van zaken,' vertelt een woordvoerster van de vakbond tegen persbureau Reuters. "We bekijken de situatie per dag en hebben hoop dat het niet zo ver zal komen."

Saab reageert op het dreigement van de vakbonden met de woorden dat de uitbetaling van loon de hoogste prioriteit heeft; zelfs nog voor de herstart van de productie. Wanneer die precies zal zijn, weet overigens nog niemand. Een nieuwe datum is nog steeds niet gegeven.

Lezersreacties (26) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.