Autobranche Europa: 'Open dealers, subsidieer nieuwe auto'

Herstellen

Hyundai showroom verkoop lease Kona Ioniq Electric

De Europese auto-industrie krijgt harde klappen als gevolg van de coronacrisis. Nu landen langzaam wat opkrabbelen, volgt een oproep aan de EU en de lidstaten om de boel weer op de rit te krijgen. Vier grote Europese brancheverenigingen komen met een actieplan.

Uit de verkoopcijfers blijkt wel dat de autobranche een behoorlijk herstel nodig zal hebben om de financiële cijfers weer wat op te krikken. De voorzichtige hoop is dat mensen die nu afzien van de koop van een nieuwe auto dat uiteindelijk alsnog doen. In dat geval kan het ook snel weer aantrekken. Toch houden de Europese brancheorganisaties ACEA, CECRA, CLEPA en ETRMA hun hart vast. Zij verwachten een enorme strop voor de autofabrikanten en lanceren daarom een lijst van 25 beleidsvoorstellen voor de EU en de lidstaten om de auto-industrie een handje te helpen.

De noodzaak is volgens de organisaties bitter: de auto-industrie vormt een ontzettend groot deel van de Europese economie en een 'kickstart' voor deze branche is dan ook goede impuls voor de algehele economie. Maar liefst 11,3 procent van de industrie in de EU is gerelateerd aan de autobranche en er zijn pakweg 3,5 miljoen banen mee gemoeid. Tijd voor actie dus, vinden de vier brancheorganisaties. Ze roepen onder andere op tot het openstellen van grenzen en het versoepelen van grenscontroles (sommige landen voeren strikte grenscontroles) voor alle goederen die met de auto-industrie te maken hebben. Autodealers en -garages dienen zo snel mogelijk te kunnen worden heropend. De EU moet budget vrijmaken voor opkoopprogramma's van oude auto's, 'slooppremies' als het ware. Daarbij wordt opgeroepen tot het subsidiëren van de aanschaf van een nieuwe auto (ook zonder inlevering van een oudere auto) en het verder stimuleren van groene mobiliteit.

De directeur van de Europese vereniging van merkdealers (CECRA), Bernard Lycke, licht de beleidsvoorstellen in een officiële verklaring verder toe: "Om mobiliteit en economische activiteiten weer op te starten, is het essentieel dat autodealers en garages zo snel mogelijk weer open gaan in de landen waar ze nog steeds gesloten zijn. Gerichte aankoopsubsidies en sloopschema's voor alle autocategorieën zullen daarbij niet alleen het herstel versnellen, maar ook een positieve bijdrage leveren aan CO2-neutraliteit en verkeersveiligheid."

Lezersreacties (61) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.