‘Aandeelhouders Volkswagen eisen grote hervormingen in topmanagement’
'Niet de markt, maar de macht voert de boventoon'
Aandeelhouders van Volkswagen hebben luidkeels hun ontevredenheid geuit over de manier waarop de Duitse autogigant wordt bestuurd, meldt Reuters. Ze willen vooral meer onafhankelijkheid van de familie die de dikste vinger in de pap heeft en vinden de dubbelrol van topman Blume niet fijn.
De aandeelhouders maken zich volgens de Reuters-berichten druk om zaken rondom zowel Porsche SE als Porsche AG. Porsche SE is een holdingmaatschappij van de Porsche/Piëch-familie, die de oprichters van Porsche en Volkswagen voortbracht, maar bijvoorbeeld ook ex-topman Ferdinand Piëch. Porsche SE heeft meer dan de helft van de aandelen van Volkswagen AG in handen en daarmee een hele dikke vinger in de pap bij dit bedrijf, en dat zint de overige aandeelhouders kennelijk allerminst. "Het gevoel wordt steeds sterker dat bij VW niet de markt, maar de macht de boventoon voert", aldus Hendrik Schmidt van vermogensbeheerder DWS tegenover Reuters. Vier investeerders stellen dat gebrek aan expertise op het gebied van bijvoorbeeld elektrificatie en digitalisering in het nadeel van Volkswagen werkt.
Ook klinkt er kritiek op de ‘dubbelrol’ van de huidige topman Oliver Blume (foto boven). Die is niet alleen de baas van Volkswagen AG, maar ook de ceo van het Porsche AG dat we kennen van de sportwagens en de SUV’s. Dit bedrijf moet je dus niet verwarren met de holding Porsche SE, al heeft die holding door het grote belang in Volkswagen AG wel weer veel zeggenschap bij de autobouwer Porsche. Blume is baas van zowel Volkswagen als Porsche sinds Porsche in 2022 separaat naar de beurs werd gebracht, maar volgens veel aandeelhouders levert dat belangenverstrengeling op. Dit zou 'ernstige reputatieschade' en 'enorme financiële verliezen' veroorzaken.